ŠTUTGART

Nova generacija autobusa premijum brenda Setra je spremna

Sljedeća generacija Setra autobusa proslavit će svoju svjetsku premijeru za medije

Nova generacija autobusa premijum brenda Setra. PR SLUŽBA

A. O.

18.7.2022

Nova generacija autobusa premijum brenda Setra je spremna. Upadljiva spoljašnja karakteristika je novo porodično lice ove serije. Iza nje stoji mnoštvo fascinantne tehnologije.

Šef dizajna Daimlerovih autobusa Stefan S. Handt: „Setra ComfortClass i TopClass su dobili mnogo elegantniji izgled. Setrina tvrdnja o premijum klasi je još jasnije naglašena.“ 

Pažljiv i dosljedan dalji razvoj je obezbjedio da prednji dio nove serije postavi nove standarde u pogledu izgleda i tehnologije kako bi se dodatno unapredio profil ovog brenda koji je tako duboko prožet tradicijom. 


Novi autobus. PR SLUŽBA

Handt daje primjer da je značka brenda je sada jasno vidljiva u prednjem dijelu.

Dalje tehničke karakteristike uključuju novu potpuno LED svetlosnu grupu u prednjem dijelu, optička vlakna u kombinaciji pokazivača pravca, dnevnih svjetala i pozicionih svjetala. Čak i iz daljine, Setra će sada biti prepoznatljiva kao Setra. Ovo se također odnosi na bokove autobusa sa novim trodimenzionalnim elementom.

Ekstenzivna dalja unapređenja su takođe evidentirana ispod atraktivne karoserije. Između ostalog, putnički prostor je nadograđen novim pregradnim zidovima i servisnim setovima, kao i novim multimedijalnim sistemom.


Premijera ADA 2 i ABA 5 po prvi put dostupni u autobusima. PR SLUŽBA

Premijera ADA 2 i ABA 5 po prvi put dostupni u autobusima.

Prije svega, novi sistemi pomoći zasnovani na novoj električnoj/elektronskoj strukturi se po prvi put uvode u evropski autobus. Oni čine Setra autobuse još bezbjednijim, udobnijim, lakšim za korišćenje i – što je važno u vremenima visokih cijena goriva – primjetno ekonomičnijim i ekološki prihvatljivijim. Dva primjera: Setra ComfortClass i TopClass su prvi autobusi u Evropi koji su opremljeni novim Active Drive Assist 2 (ADA 2), kombinacijom nekoliko sistema pomoći koji aktivno pomažu vozaču da održi odstojanje i ostane u traci, i Active Brake Assist 5 (ABA 5) sistemom za pomoć pri kočenju u hitnim slučajevima - sistem koji također može kočiti ukoliko primjeti pješake koji se kreću ili miruju. ABA 5 i ADA 2 su dva od mnogih tehničkih unapređenja ovih novih autobusa koji smanjuju opterećenje vozača i osiguravaju veću sigurnost.

Sljedeća generacija Setra autobusa proslavit će svoju svjetsku premijeru za medije tokom „IAA Transportation“ press dana u Hanoveru (18-20. septembar 2022). Za kupce, ComfortClass i TopClass će biti predstavljeni na premijernom događaju u Neu-Ulmu od 23. do 25. septembra 2022. godine, nakon čega će uslijediti brojni evropski sajmovi u Španiji, Italiji, Švedskoj, Češkoj Republici i Francuskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.