ASTON MARTIN

Samo klima mu košta 45.000 dolara

Radi se o primjerku koji nosi oznaku 10711, a u pitanju je posljednji od 11 napravljenih prototipova

Aston Martin: Nije za svačiji džep. Aston Martin

N. D.

16.1.2023

Aston Martin One-77 spada u red automobila koje nazivaju "skulpturom na točkovima".

Ovaj zaista poseban automobil Aston Martin je najavio 2008. godine konceptom na salonu automobila u Parizu i odmah je izazvao neviđeno interesovanje. Nepunu godinu kasnije krenula je i prodaja po cijeni od milion funti.

Niz vožnji

Cijenu je uz vanserijski izgled opravdavala i činjenica da se radi o najbržem Aston Martinu do tada s maksimalnih 354 km/h. Pokreće ga Cosworthov 7.3 litarski atmosferski V12 dragulj sa 750 KS i 750 Nm.

Serija je bila limitirana na 77 primjeraka koji su ubrzo rasprodati. Konkretni primjerak nije dio serije. Naime, radi se o primjerku koji nosi oznaku 10711, a u pitanju je posljednji od 11 napravljenih prototipova. Konkretni primjerak je tokom svog "radnog vijeka" imao niz test vožnji na stazama Nardo i Nurburgring, a odvezao je i slavni uspon u Goodwoodu.

Sklon mušicama

Automobil je penzionisam s 38.358 pređenih kilometara i zatim je tokom sedam mjeseci temeljito restauriran. Iako temeljito obnovljen, automobil je i dalje sklon mušicama. To su kvarovi koji bi nekog s prosječnim primanjima bacili u očaj.

Pritom ne govorimo o nekim ogromnim problemima na pogonu, već se redovno radi o periferiji. Kako napominje sadašnji vlasnik, otkazivanje klima-uređaja je zahtjevalo je vađenje motora kako bi se zamijenio novim uređajem, a proizvođač je to naplatio 45.000 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.