INTERVJU

Edin Kanlić za "Avaz": 402 metra pređe za nepunih 10 sekundi

To je auto koje trenutno ima 700 konjskih snaga i ubrzava do stotinu kilometara na sat za dvije i pol sekunde, objasnio je naš sagovornik

Kanlić: Osvojio preko 80 trofeja u karijeri. Facebook

Nerkez Ridžal

21.1.2023

Kada je sa nepunih jedanaest godina prvi puta osjetio miris benzina i sjeo u automobil, znao je da je to to. Automobilizam će vremenom postati njegova najveća životna ljubav i opsesija.

Dobitnik "Zlatne kacige"

Sarajlija Edin Kanlić je dugogodišnji član auto-moto kluba SRCS Power i pravi zaljubljenik u automobile, čiji je dugogodišnji hobi "Street Race", tačnije utrka u disciplini A10 ubrzanja na 402 metra. Osvojio je ovaj neustrašivi vozač u toj disciplini sve što se moglo osvojiti, preko 80 pehara, "more" medalja, priznanja..., a među najznačajnijim trofejima svakako je "Zlatna kaciga", trofej namijenjen onom ko osvoji državni šampionat tri godine zaredom.

Kakav je osjećaj kada na svom preuređenom Golfu IV pritisne papučicu gasa do poda, otkriva za "Avaz" Kanlić.

- Vozim VW Golf mk4 TDI sa pogonom na sva četiri točka. To je auto koje trenutno ima 700 konjskih snaga i ubrzava do stotinu kilometara na sat za dvije i pol sekunde i vjerujte mi osjećaj tog ubrazanja je nevjerovatan. Moj cilj i plan za ovu godinu je da napravim rekord sa ovim motorom, a to je vrijeme od 9,4 sekunde. Trenutno 402 metra prelazim za 9,9 sekundi i to je ujedno i rekord Evrope sa ovim motorom – kazao je Edin.


VW Golf mk4 TDI sa 700 konjskih snaga. Facebook

Vozi automobile od svoje jedanaeste godine

S obzirom na opasnost ovog sporta pitali smo Edina da li ima straha prije utrka.

- Straha nema, ali postoji doza nervoze koja se uvuče prije same utrke. Kada sjednem za volan svog auta i kada krene utrka, adrenalin je taj koji je jači od svega i on potisne sve druge osjećaje – kaže ovaj Sarajlija.

A kako je sve počelo?

- Počeo sam voziti automobile kada sam imao jedanaest godina. Ljubav prema autima desila se jako davno, a eto, odlučio sam i svoju profesiju bazirati na automobilima koji su moj život. Prvu trku amaterskog tipa sam imao sa 18 godina, a od 2015. godine se bavim profesionalno ovim sportom – govori Edin. 

Trenutno nema konkurencije u našoj zemlji kada je ovaj uzbudljivi sport u pitanju, tvrdi Edin.

- Što se tiče utrka u Bosni i Hercegovini ja nemam konkurenciju. Sada nastojim da se što više takmičim izvan BiH. Moj automobil je najbrži sa dizel motorom na Balkanu. Prošla godina je dobro prošla, osvojio sam dosta prvih mjesta i imam trenutno četvrto vrijeme u Evropi kada su u pitanju 1.9 tdi motori – kazao je Kanlić.

Kanlić: U sredini, dobitnik mnogobrojnih priznanja. Facebook

Predstavljat će BiH u Mađarskoj i Rumuniji

Kao i za svaki sport i za automobilizam je potrebno dosta odricanja.

- Mogu reći da treba puno vremena, novca i odricanja. Dijelovi za auto su preskupi i teško ih je nabaviti u BiH. Ipak se nekako snalazimo, a sve ovo radim iz čiste ljubavi prema autima – kazao je bh. vozač.

Edin dodaje da će u nardenom periodu predstavljati našu zemlju na međunarodnim utrkama u Mađarskoj i Rumuniji.

- Što se tiče utrka, mene očekuje u aprilu takmičenje u Mađarskoj i imam velika očekivanja. Želim svoju BiH predstaviti u što boljem svjetlu – zaključio je Kanlić.

Inače, "Street Race" je baza iz koje su počeli svi profesionalni vozači, takmičari. Jednostavno rečeno trke od 402 metra su najstariji način utrkivanja na našim prostorima i regionu.

Ove utrke proteklih godina stekle su veliku popularnost u BiH i sve više privlače pažnju adrenalinskih zaljubljenika. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.