RIJETKOST

To nije običan Nissan: GT-R50 košta 1,1 milion dolara

Jedan od samo 19 koji su ikada proizvedeni

Nissan GT-R50: Impresivan pogonski sklop. Instagram

N. D.

28.2.2023

Nissan GT-R50 od Italdesigna je nevjerovatno rijedak i poseban automobil, a zbog te rijetkosti često o njemu ne čujemo ništa. Tu je ipak renomirani automobilski fotograf Leri Čen (Larry Chen), koji je nedavno objavio fotografiju automobila na svojoj Instagram stranici za naše zadovoljstvo gledanja,  piše "Carscoops.com".

Upakovan u crveno-zlatnu šemu boja, automobil poprilično podsjeća na odijelo Iron Mana, i da ne znamo ništa bolje, mislili bismo da je potpuno inspiriran njime. Ipak, sigurno bi se uklopio u kolekciju egzotičnih automobila Tonija Štarka (Tony Stark) prikazanih u filmovima, koja uključuje vozila poput Saleen S7, konceptnu verziju Acura NSX trenutne generacije i više Audija R8 između ostalih.

Naravno, ovo nikako nije običan Nissan. Po cijeni od 1,1 milion dolara, automobil je jedan od samo 19 koji su ikada proizvedeni, a ovaj je jedini za koji se zna da je završen u crveno-zlatnoj šemi boja.

Uz to, karoserija standardnog GT-R-a je potpuno prerađena od strane legendarne dizajnerske kuće Italdesign, tako da ne dobivate samo rijetkost, već i stil koji je ekskluzivan za ovaj automobil.

Pored svega, automobil i dalje ima impresivan pogonski sklop GT-R Nismo, a čak je i poboljšan da bi postigao povećani 710 KS (720 KS / 530 kW) i 575 lb-ft (780 Nm) obrtnog momenta.

Ta snaga se šalje na sva četiri točka, omogućavajući sprint od 0-60 mph (0-96 km/h) i najveću brzinu koja je nesumnjivo brža od normalnog GT-R-a od 2,9 sekundi i 195 mph (315 km/h).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.