SABRALI REZULTATE

Fiat je kralj koncerna Stellantis

Većina bi se vjerovatno kladila na Opel, Citroen ili Peugeot

Fiat Tipo: I dalje veoma popularan. Fiat

N. D.

1.3.2023

Stellantis kao ogromni automobilski koncern pod sobom ima zaista veliki broj marki. Među njima su Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel/Vauxhall, Peugeot i Ram.

Nije lako

Ukratko, široka paleta. Razviti zajedničku strategiju nije lako, ali Stellantis čini sve što je u njegovoj moći da je ostvari. Što se tiče prodaje u 2022., bilo je dosta dobro, ali kriza je svima uzela danak.

Imenovati marku koja prodaje najviše automobila u ovoj grupi je samo teoretski jednostavno. Bez prethodnog objavljivanja ove informacije većina bi se vjerovatno kladila na Opel, Citroen ili Peugeot, ali stiglo je iznenađenje.

Ispostavilo se da najveću popularnost uživa Fiat. Brojke ne lažu, a u svemu tome veliku važnost imala je Južna Amerika, tačnije Brazil, gdje su Italijani s prodajom od 430.000 primjeraka ostvarili 21,9 posto tržišnog udjela.

Stara ponuda

Veliki tržišni udio je ostvaren i u Turskoj, gdje prednjači Fiat Tipo, popularni kompaktni automobil. Ni kod kuće, u Italiji, nije bilo razloga za žaljenje jer je udio dostigao 15,1 posto.

Bilo kako bilo, možemo govoriti o senzaciji, jer je evropska ponuda Fiata već stara. Ipak, u segmentu gradskih automobila, Panda i 500 čine 43,8 posto primarnog tržišta. I to govori samo za sebe.

Vrijedi napomenuti da električni automobili imaju sve veći udio u prodaji. Fiat 500e je bio lider električnih automobila u Italiji, zauzeo je drugo mjesto u Francuskoj i treće u Njemačkoj (kao i u ostalih devet zemalja Starog kontinenta). To je ujedno i Stellantisov najprodavaniji električni automobil. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.