ISTRAŽIVANJE

Tesla i Dacia imaju najvjernije kupce

Na trećem mjestu je Toyota s postotkom lojalnosti od 59.2 posto

Tesla ima najvjernije kupce. Printscreen

H. J. I.

4.4.2023

Iako se nalaze na dvije različite margine tržišta automobila i gotovo da nemaju dodirnih točaka, ove dvije marke mogu se pohvaliti najvjernijim kupcima.

Tako barem pokazuje istraživanje koje je objavio njemački Automobilwoche. Istraživanje tržišta provela je kompanija Dataforce, a tiče se isključivo privatnih kupaca.

Tesla ima najlojalnije kupce

Najlojalnije kupce ima Tesla. Njih 86.6posto je pri zamjeni svog vozila novim ostalo vjerno marki, što je, s obzirom na posebnost Tesline ponude, u jednu ruku i očekivano. Iznenađenje je na drugom mjestu, gdje se postavila Dacia s i dalje odličnim postotkom lojalnih vlasnika. Čak 73.6 posto vlasnika Dacije pri kupnji novog vozila odlučuje se za istu marku. Pritom su podaci pokazali da je većina Dacijinih kupaca dolazila s tržišta starih korištenih automobila, koji sada biraju pogodnosti novog automobila po cijeni dobrog korištenog automobila.

Na trećem mjestu je Toyota s postotkom lojalnosti od 59.2 posto. Najbolja domaća marka je Mercedes na petom mjestu s 53.9 vjernih kupaca. Daleko iza, na 10. i 11. mjestu, nalaze se Mini i Volkswagen s manje od 50 posto vlasnika koji ostaju vjerni marki. Jedno od objašnjenja ovakvog poretka daje Dataforce.

- Općenito, lakše je postići visok nivo lojalnosti s novim markama jer se manje kupaca mora ponovno uvjeriti u marku - objašnjava Laura Odinius iz Dataforcea.

Slični podaci bili i 2019. godine

Međutim, u svemu postoji i jedna posebnost. Naime, čak 70 posto kupljenih Tesli vlasnici prodaju nakon samo šest mjeseci, pa autori studije pretpostavljaju kako se automobili izvoze kako bi vlasnici zaradili na subvenciji. Uzme li se to u obzir, lojalnost pada na 76 posto.

Zanimljivo je da su slični podaci postignuti i 2019. godine, kad je Dataforce provodio istraživanje. Tesla i Dacia su držali prva dva mjesta, a potom su slijedili Ford, Mitsubishi i Suzuki. Modeli s najvjernijim vlasnicima bili su VW Polo, Mercedes C klase i Ford Fiesta.

Gleda li se cjelokupno tržište, lojalnost je s 54 posto 2010. godine pala na prosječnih 46 posto u prošloj godini.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.