PREDVIĐANJA

Toyota objavila dopunjenu EV strategiju i najavila novi Lexus EV

Izvršni potpredsjednik otkrio planove za 10 električnih vozila koji će biti lansirani do 2026

Lexus EV. Screenshot

N. H.

7.4.2023

Toyota je na konferenciji za medije objavila svoju dopunjenu EV strategiju pod novim menadžmentom. Izvršni potpredsjednik Hiroki Nakadžima (Nakajima) je otkrio planove za 10 električnih vozila koji će biti lansirani do 2026.

Plan za budućnost

Toyota predviđa da će te godine moći prodati oko 1,5 miliona automobila bez motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Potpuno nova porodica električnih vozila bi trebala debitovati 2026. godine. Toyota kaže da će ti modeli biti „potpuno drugačiji“ od današnjih modela sa nultom emisijom. I ne samo to, EV sljedeće generacije će udvostručiti domet vožnje sa „daleko većom efikasnošću“.

Ovi novi modeli obećavaju da će „uzbuditi srca“ zahvaljujući performansama i novom dizajnerskom jeziku.

Kreiraju novi tim

Dok je Nakadžima govorio o sljedećoj generaciji električnih vozila, u pozadini se pojavio i bočni profil misterioznog vozila. Imao je Lexusovu značku na C-stubu i izgledao je kao liftbek sa bočnim kamerama.

Da bi pokrenula svoj novi talas električnih vozila, Toyota namjerava stvoriti tim „Sve u jednom“ koji će se baviti svime, od razvoja do proizvodnje i komercijalizacije.

Novi operativni sistem

Japanski automobilski gigant je također govorio o svom novom Arene operativnom sistemu za EV sljedeće generacije koji će podržavati bežična ažuriranja i omogućiti vlasnicima da prilagode „osjećaj vožnje“.

Nakadžima je pomenuo i da će ovi novi modeli biti zabavniji za vožnju.

Prema Joiči Mijazakiju (Yoichi Miyazaki), izvršnom potpredsjedniku, revidirana mapa EV proizvoda uključuje SUV sa tri reda sjedišta koji dolazi 2025. godine u Sjedinjene Države gdje će se lokalno sklapati sa baterijama iz Sjeverne Karoline.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.