BORILAČKI SPORTOVI

Cerić i Samardžić blistale i na svjetskoj sceni

Piše: Avaz.ba

18.12.2017

Godinu na izmaku na sportskom planu obilježili su izvanredni rezultati bosanskohercegovačkih džudista. 

Prednjačile su Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić, koje su u našu zemlju donijele neke od najsjajnijih međunarodnih medalja.

Adut za Tokio

Cerić je u 2017. osvojila drugu evropsku medalju, bronzu na Evropskom prvenstvu u Varšavi (Poljska), dok je na Svjetskom prvenstvu open kategorije u Marakešu (Maroko) bila srebrena.

To je bio jedan od najboljih rezultata u karijeri trenutno drugoplasirane džudistkinje svjetske rang-liste.

- Ovo je sigurno bila jedna od najtežih, ali i najuspješnijih godina što se tiče moje karijere, a sada mogu reći da sam veoma zadovoljna ostvarenim rezultatima - kazala je Cerić za Fenu.

Očekuje se da će Larisa (26) biti jedna od glavnih uzdanica bh. tima na Olimpijskim igrama 2020. u japanskom Tokiju.

- Temeljem dosadašnjih rezultata ispunjenje norme ne bi mi trebalo predstavljati problem. Cilj mi je nastupiti na tom takmičenju i nadam se da se u Tokiju mogu predstaviti u boljem svjetlu nego na Igrama u Rio de Žaneiru - objašnjava Cerić.

Sjajne rezultate bilježila je i Samardžić (20), koja u svojoj kolekciji ima ukupno 12 evropskih odličja. Nekoliko velikih medalja osvojila je i tokom 2017. godine.

Aleksandra izdvaja srebro na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Zagrebu.

Ispuniti normu

- U Zagrebu sam osvajanjem srebrene medalje vjerovatno ostvarila najveći rezultat u ovoj godini, a možda i najveći u karijeri. Rado se sjetim i prvog mjesta i zlatne medalje na univerzitetskom prvenstvu Evrope te bronzane medalje s juniorskog EP-a u Mariboru.

Posljednji veliki rezultat ostvarila sam na Evropskom prvenstvu za seniorke do 23 godine u Podgorici, gdje sam osvojila bronzanu medalju - navodi Samardžić.

Mlada džudistkinja u ovoj godini izlazi iz juniorske kategorije, a kako kaže, nedostajat će joj nastupi u toj konkurenciji.

- No, bit će mi lakše zbog umanjenog broja putovanja i turnira na kojima ću nastupati. Konačno se mogu fokusirati samo na seniorsku konkurenciju, na ono što je bitno u karijeri - kaže mlada takmičarka.

Samardžić je jedan od glavnih bh. kandidata za nastup na Igrama u Tokiju.

- Sve sam misli već usmjerila na ispunjenju norme, bila bi mi velika čast i privilegija da nastupim u Tokiju. Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, imam dobre šanse za to.

Trenutno sam na 12. mjestu seniorske ranking-liste, na poziciji koja bi me odvela na Olimpijadu da se trenutno održava. Nadam se da ću se uspjeti zadržati u tom najužem krugu kandidata - izjavila je Aleksandra.

Sportista godine

Cerić je izabrana za najboljeg sportistu u BiH u 2017. godini prema izboru Olimpijskog komiteta BiH, a zatim i prema izboru “Nezavisnih novina” i BHRT-a.

Olimpijski komitet BiH nagradio je i Samardžić, koju je proglasio najboljom juniorkom.

Pritisak velikog takmičenja

Cerić kaže da je na velikim takmičenjima, poput Olimpijskih igara, najbitnije izboriti se s velikim pritiskom.

- Iskustvo je najbitnije. Do Tokija ću imati vremena da sazrijem kao osoba i sportistkinja. Pred Rio, od mene se mnogo očekivalo i to mi je stvaralo veliki pritisak.

Znam koliko sam trenirala i radila i nadam se da ću u Tokiju uspjeti da krunišem karijeru jednom velikom medaljom. Bila bi mi velika čast da prva osvojim olimpijsku seniorsku medalju za BiH - kazala je Larisa.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.