NJEMAČKA

Tragovi anaboličkih steroida upućuju da je Ćatić žrtva doping-afere

2016. godine bio pozitivan na A i B uzorak nedozvoljene supstance

Ćatić: Zbog dopinga mu prijete čak tri godine zatvora. Arhiv

Avaz.ba

23.11.2018

Tužilaštvo u Kelnu podiglo je nedavno optužnicu protiv Adnana Ćatića, boksera koji u Njemačkoj nastupa pod imenom Feliks Šturm (Felix Sturm), zbog ustanvljenog dopinga. Prema optužnici on je 20. februara 2016. u Oberhausenu za vrijeme boks meča protiv Fjodora Čudinowa bio pozitivan na A i B uzorak nedozvoljene supstance. 

Ipak, prema mišljenju nekadašnjeg šefa antidopinškog laboratorija Njemačke Vilhema Šencera (Wilhelm Schänze), postoji mogućnost da je Ćatić pao na doping-testu zbog konzumiranja kontaminiranih dijetalnih suplemenata.

Ekspert za doping u intervjuu za njemački list "Kölner Stadt-Anzeiger" kazao je kako je Ćatić imao veoma nizak nivo anaboličkog steroida stanozolola te da bi to moglo upućivati na nesvjesni doping. 

On je također utvrdio da "mogućnost da su dijetalni suplementi koje je Ćatić uzimao bili kontaminirani stanozololom ne može biti odbačena". 

Prema optužnici, Ćatić se tereti za svjestan doping, ali i nanošenje teških tjelesnih povreda i prijete mu čak tri godine zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.