BOKS

Vladimir Kličko i Flojd Mejveder ulaze u boksersku Kuću slavnih

Među onima koji će 2021. biti uvršeteni u Kuću slavnih nalazi se i Laila Ali, kći bokserske legende Muhameda Alija

Kličko: Drži rekord u dužini boravka na svjetskom tronu. AGENCIJE

A. V.

16.12.2020

Ukrajinski bokser Vladimir Kličko (Wladimir Klitschko) i Amerikanac Flojd Mejveder (Floyd Mayweather) predvode generaciju novoizabranih stanovnika Međunarodne bokserske kuće slavnih, objavila je ova institucija sa sjedištem u gradiću Kanastota u saveznoj američkoj državi Njujork.

Vladimir Kličko će se tako naći uz starijeg brata Vitalija koji je 2018. postao prvim ukrajinskim bokserom uvrštenim u Međunarodnu boksersku kuću slavnih. 

Vladimir Kličko drži rekord u dužini boravka na svjetskom tronu, a naslov profesionalnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji držao je punih 12 godina i dva dana.

Flojd Mejveder iza sebe ima karijeru sa 50 pobjeda i bez ijednog poraza te 11 svjetskih naslova osvojenih u pet različitih težinskih kategorija.

Među onima koji će 2021. biti uvršeteni u Kuću slavnih nalazi se i Laila Ali, kći bokserske legende Muhameda Alija (Muhammada), koja je bila neporažena u 24 profesionalne borbe, prenosi Hina.

Uz spomenute, tokom svečanosti koje su planirane između 10. i 13. juna sljedeće godine, u Kuću slavnih će biti uvršteni još i olimpijski pobjednik te bivši svjetski prvak u srednjoj i poluteškoj kategoriji Amerikanac Andre Vard (Ward) i američka bokserka En Volf (Ann Wolfe), svjetska prvakinja u tri težinske kategorije.

Glasačko tijelo Međunarodne bokserske kuće slavnih čine članovi Američke udruge bokserskih novinara te grupa kroničara boksa, a nominirani za uvrštenje u Kuću slavnih trebaju dobiti najmanje 80 posto glasova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.