BORILAČKI SPORT

Goran Bregović: Logično je da sam ponovo sa Željom

Želimo da se klub se reafirmira i okuplja najbolje boksere i trenere iz BiH

Nakon sastanka: Željo se vraća u Skenderiju. Anadolija

Anadolija

6.5.2021

Pod rukovodstvom Organizacionog odbora Bokserskog kluba Željezničar za Regionalnu boksersku ligu, na čijem je čelu nakon dugo vremena ponovo legendarni Goran Bregović, ovaj klub se reafirmira i okuplja najbolje boksere i trenere iz BiH, kako bi što kvalitetnije nastupao u predstojećoj Regionalnoj ligi, javlja Anadolu Agency (AA).


Prije dvije godine

O tome su predsjednik Bokserskog saveza Bosne i Hercegovine Enes Peštek, predsjednik Organizacionog odbora Bregović, kao i član OO Dino Mustafić danas razgovarali s ministrom kulture i sporta KS Samirom Avdićem.

- Logično je da sam ponovo sa Željom, ali je najvažnije to da će se boksati regionalna liga, kao nekada. Čine je po dva kluba iz BiH, dva iz Srbije, kao i klubovi iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Prvi meč slijedi već krajem maja ove godine, kada Željezničar boksuje protiv Podgorice iz Crne Gore, izjavio je Bregović.

Kako je navedeno, ideja regionalne lige je pokrenuta prije dvije godine. Nakon kontakata predsjednika nacionalnih saveza, u februaru ove godine u Beogradu je potpisana deklaracija o pokretanju Regionalne lige u boksu, uslijedila je organizacija tehničkog dijela lige te žrijeb u Sarajevu.

Avdić i Bregović. Anadolija

Pokreće se Akademija

- Ligu iz BiH će činiti dva bokserska kluba i to Željezničar iz Sarajeva i Radnik Bijeljina. Željezničar je do sada takoreći bio mrtvo slovo na papiru. Sada ga pokrećemo na način da je UO Bokserskog saveza donio odluku da će svi bokseri iz klubova u BiH imati pravo preregistracije za BK Željezničar ili Radnik, kako bi nastupali u Regionalnoj ligi. To znači da će Željo okupljati nabolje boksere i kao takav nastupati, rekao je Peštek.

Istakao je i da će ovaj klub pokrenuti projekt Akademije Željo, koji će za početak djelovati u Kantonu, po opštinama, a kako bi se boks kao sport ponudio mladim momcima.

U dogovoru s ministrom Avdićem, najavljeno je da će mjesto okupljanja članova BK Željezničar, ponovo biti Skenderija.

- Prvi bokserski mečevi Regionalne lige počinju krajem maja i u junu u Sarajevu, a održavat će se u dvorani D1 centra Skenderija. Ministarstvo će dati svu moguću podršku organizaciji i pripremama, kako bi se planirani mečevi održali nesmetano i na najbolji način. Ovo je jedna dobra sportska priča, nešto što je vrijedno podržati, a siguran sam da će i ostali sportski klubovi na sličan način krenuti u sistem organizacije i takmičenja, istakao je ministar Avdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.