FANTASTIČNA BORBA

Jirži Prohaska novi UFC-ov prvak poluteške kategorije

Čeh prekidom u posljednjoj rundi pobijedio Glovera Tešeiru

Prohaska je Tešeiru prisilio na predaju. AGENCIJE

A. V.

12.6.2022

Jirži Prohaska (Jiri Prochazka, 29-3-1 ) je novi UFC-ov prvak poluteške kategorije. Češki borac je u fantastičnoj borbi na UFC 275 priredbi u Singapuru prekidom u posljednjoj rundi pobijedio Brazilca Glovera Tešeiru (Teixeira - 33-8).

Prohaska je tako u svojoj trećoj borbi u najvećoj svjetskoj MMA promociji stigao do naslova. U prva dva je pobijedio nokautom, a u ovom posljednjem ‘submissionom’ (rear-naked choke).

Nakon što su izmijenili nekoliko udaraca i ‘kickova’ na početku meča, Glover je srušio Jiržija i pokušao završiti borbu, ali Čeh se pokazao kao žilav borac. Ponovno su vratili na noge, ali je Brazilac opet srušio protivnika. Iz gornje pozicije je nekoliko puta pogodio Prohasku. Izvukao se Jirži i na kraju čak i zaprijetio Gloveru koji je ostao na leđima. U zadnjih deset sekundi Tešeira je primio nekoliko snažnih udaraca.

Druga runda je prošla u vatrometu udaraca. Raznovrsni udarci sijevali su s obje strane. U drugoj polovici runde Glover je iskoristio Jiržijevu nepažnju kada je pao na tlo i u završnici runde nekoliko puta laktovima pogodio Čeha i napravio mu posjekotinu iznad lijevog oka.

Nastavak je ponudio nova uzbuđenja u kojima je Prohaska tražio borbu na nogama, dok je Glover pokušao meč odvesti na tlo. Sjajno je Čeh pogađao protivnika i tražio nokaut. Završetak runde ponovno je prošao u Gloverovoj dominaciji, ali kod obojice je već bio primjetan umor.

I četvrta runda je otvorena sjajnim udaračkim kombinacijama oba borca, a onda je Tešeira srušio Prohasku te pokušao završiti borbu prekidom.

Jirži se odbranio i u posljednjoj minuti zauzeo gornju poziciju, no nije uspio ugroziti Glovera. Zadnja minuta ponudila je nekoliko preokreta, ali je izostala konkretnija završnica.

Na početku posljednje runde Glover je sjajno pogodio Jiržija u glavu koji ostao na nogama. Nastavio je Tešeira pogađati Čeha, dvije minute prije kraja došao je u gornju poziciju, ali nije uspio završiti. Pola minute prije kraja meča Prohaska je uhvatio umornog Tešeiru i prisilio ga na predaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.