DEBITUJE U KIKBOKSU

Erko Jun za "Avaz": Borim se tamo gdje mi najviše plate

Ponekad moraš uzimati i neke rizike da nešto postigneš, kazao je naš borac

Erko Jun: U životu ništa ne dolazi lako. ARHIV

Piše: A. Vatreš

5.9.2022

Bh. MMA borac Ermin Junuzović alias Erko Jun (32) uveliko se sprema za novi izazov.

Interesantna ponuda

On će se 16. septembra oprobati u kikboksu, a protivnik u debitantskom meču bit će mu poznati ruski borac Vladimir Minev (Mineev).

Radi se o borcu koji je osvajao različite titule i aktuelni je šampion AMC Fight Nightsa.

- Kada se pripremam za MMA mečeve stojku radim ovdje u Belgiji sa kikboks trenerom. On inače radi sa profesionalnim borcima i jednom prilikom mi je rekao da je dobio interesantnu ponudu iz Rusije za kikboks meč s velikom tamošnjom zvijezdom Vladimirom Minevom – istakao je Erko Jun u razgovoru za “Dnevni avaz” i nastavio:

- Trener mi je rekao da vjeruje da ga ja mogu dobiti, iako ostali ne misle tako. On zna s kim treniram i radim sparinge. Moj sparing partner je Rustemi Krešnik. On je jedini od teškaša koji je pobijedio Rika Verhuvena (Rico Verhoeven), prvaka Gloryja i najboljeg na svijetu. Dobar je trener, mnogo mu vjerujem i rekao sam zašto ne.

Erko je do sada radio samo MMA, međutim, u posljednje vrijeme posvetio se isključivo kikboksu i pripremi za ovaj meč.

- Nije u mojoj komfort zoni, jer sam do sada radio samo MMA. Ali sve sam ostalo ostavio po strani, hrvanje, grappling, i fokusirao se samo na stojku i kondiciju – kazao je Erko.

Bonus borba

Svjestan je da ga očekuje težak zadatak, ali je samouvjeren.

- Naravno da neće biti lako. U životu ništa ne dolazi lako. Ponekad moraš uzimati i neke rizike da nešto postigneš i ako želiš da se dokažeš. To je isto razlog što sam prihvatio ovaj meč – istako je Erko.

Ova borba za njega će biti samo bonus, jer planira i ubuduće da se bavi MMA-om.

- Naravno, ovo je meni samo ekstra ili bonus borba. MMA mi je prvi borilački sport, nastavit ću se boriti tu. Sve naravno zavisi ko više plaća. Rusi su dali dobre pare, pogotovo za kikboks meč, tako da ništa ne gubim. Čak ni KSW nije dao ni približnu ponudu – otkrio je naš borac.

Erko Jun je u dosadašnjoj MMA karijeri odradio sedam borbi i na skoru je od pet pobjeda i dva poraza.

Posljednji meč imao je u aprilu ove godine protiv poljskog borca Simona Vrzesina (Szymon Wrzesien), kojeg je pobijedio tehničkim nokautom u trećoj rundi.

Otvara restoran

Otkrio nam je da pokreće privatni biznis i da zbog toga nije bio u prilici da u skorije vrijeme radi MMA meč.

- Imao sam ponudu da se borim u oktobru protiv Mihaela Smolika (Michael) u Njemačkoj, gdje je on velika zvijezda. Međutim, otvaram restoran ovdje u Belgiji, to je veliki projekt i oduzima mi puno vremena. Nisam htio rizikovati jer moram biti ovdje da sve kontrolišem, a u međuvremenu mogu trenirati kikboks. Tako da je dobro ispalo što sam dobio meč u kikboksu – kazao je Erko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.