BH. KIKBOKSER

Haris Biber za "Avaz": Pripreme na Tajlandu su veliko iskustvo

Čast je što mogu da se spremam s najboljim borcima svijeta na mjestu odakle je sva historija ovog sporta

Piše: A. Vatreš

4.10.2022

Haris Biber i Marat Grigorijan. INSTAGRAM

Jedan od najboljih bh. kikboksera Haris Biber prošlog mjeseca boravio je na pripremama na Tajlandu, gdje je imao priliku trenirati s najboljim borcima svijeta i steći nova iskustva.

Overim i Grigorijan

Biber je na Tajland došao na poziv članova svog kluba Hemmers Gym, za koji nastupaju i velikani ovog sporta Alister Overim (Alistair Overeem) i Marat Grigorijan (Grigorian).

- Malo je neplanski ispalo za mene jer sam trebao ići u Nizozemsku da treniram sa svojim timom. Međutim, Alister Overim se sprema za tu historijsku treću borbu s Badr Harijem, dok se Marat Grigorijan također spremao za svoju borbu u ONE-u s Džamalom Jusupovom (Jamal Yusupov), tako da sam i ja dobio poziv da im se pridružim – rekao je Biber za "Dnevni avaz" i nastavio:

- S radošću sam prihvatio i pridružio se pripremama koje su veliko iskustvo za mene. Čast je što mogu da se spremam s trenutno najboljim borcima svijeta na mjestu odakle je sva historija kikboksa – muaj taija. To je neko veliko iskustvo za mene i novo znanje.

Na Tajlandu, gdje je boravio od 6. do 30. septembra, imao je idealne uslove za trening.

- Naučio sam neke nove stvari. Drugačije je za trening, uvijek je toplo, lakše je trenirati, ne morate paziti hoćete li se prehladiti poslije treninga i tako te neke sitnice koje puno znače. Fokusirani ste samo na trening, to vam je jedina obaveza i što se tiče toga uživate. Trening, spavanje i svaki dan isto – objasnio je Biber.

Napuknuće zgloba

Posljednju borbu Biber je imao u junu ove godine na WFL turniru u Nizozemskoj, gdje je poražen u polufinalu od kasnijeg pobjednika Marka Trijsburga.

- Kada sam završio tu borbu, vratio sam se u BiH i snimio zglob, gdje se ispostavilo da sam 10 dana prije borbe imao napuknuće. Ali, ne treba tražiti izgovor. To me natjeralo da otkažem neke borbe koje sam trebao imati. Hvala Bogu sad sam se oporavio, dobro je sve i ubrzo će biti datum moje nove borbe – naglasio je Biber.

Biber bi narednu borbu trebao imati u oktobru i čeka da mu se potvrdi ime protivnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.