MMA

"Princ Egipta" dio zarađenog novca od borbe donirao žrtvama razornog zemljotresa

Favzi je poznat zbog svoje prošle karijere pošto je bio jedan od najboljih hrvača svijeta, grčko-rimskim stilom

Favzi: Nova atrakcija u svijetu MMA borbi. Facebook

N. R.

19.2.2023

Mahmud Sebi Favzi (Mahmoud Sebi Fawzy), poznatiji kao "Princ Egipta", je nova atrakcija kada je u pitanju svijet MMA sporta.

Favzi je poznat zbog svoje prošle karijere pošto je bio jedan od najboljih hrvača svijeta, grčko-rimskim stilom.

Bio je četvorostruki arapski šampion i petorostruki prvak Afrike, dok je osvojio i Kup Afrike, a 2015. godine je izabran za najboljeg hrvača tog kontinenta. 

Učestvovao je na Olimpijskim igrama 2016. i bio eliminisan u šesnaestini finala.

Favzi je nastavio da popravlja utisak u MMA karijeri i to tako što je ostvario petu pobjedu kod našeg sjevernog susjeda u Beogradu.

Egipćanin je nakon samo 38 sekundi borbe tehničkim nokautom savladao Muhameda Kir Ahmeta u okviru mečeva "Brejv" organizacije koji su usljedili poslije amaterskog Svejtskog prvenstva u MMA borbama.

Bila je to prva borba spektakularnog programa u Beogradu, a završila se brže nego očekivano. Mahmud Sebi Favzi je prvo oborio rivala, a onda serijom udaraca na zemlji ekspresno završio meč.

Poslije pobjede Egipćanin je oduševio javnost svojim potezom, a bio je prilično emotivan, te je poručio kako će dio novca zarađenog u Beogradu donirati za područja pogođena razornim zamljotresima ovog mjeseca.

- Dio novca koji sam zaradio od ove borbe ću donirati za Tursku i Siriju, molim vas pomozite tim ljudima, rekao je Favzi.

Trebalo je da na Olimpijskim igrama 2020. predstavlja SAD pošto je napustio Egipat kada je u javnost izašao sa pričama oko korupcije u hrvačkoj federaciji, ali su Igre bile odložene zbog pandemije, te je odlučio da 2021. godine započene karijeru u MMA u kojoj mu za sada dobro ide.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.