OBJAVLJENI SNIMCI

Zang šokirao Džojsa: U šest rundi ga pobijedio, sudac morao prekinuti meč

Razočaran sam, rekao je Džojs nakon borbe

Sa održanog meča. Printscreen / Twitter

A. O.

16.4.2023

Kineski boksaš Zileai Zang (Zhilei Zhang) u noći sa subote na nedjelju šokirao je borilački svijet, jer je u šest rundi isprebijao velikog favorita Džoa Džojsa (Joe Joyce) do te mjere da je sudac morao prekinuti meč i objaviti pobjedu tehničkim nokautom.

Prije borbe tridesetsedmogodišnji Džojs je bio veliki favorit prema kladionicama, koeficijent na njegovu pobjedu iznosio je 1.11, a na pobjedu Zanga 6.50.

Kinez (39) je šanse potpuno okrenuo u svoju korist sjajnom borbom.

Obrnute uloge

Od samog početka uspostavio je dominaciju i sve je izgledalo kao da su borci u meč ušli s obrnutim ulogama. Kroz prvih nekoliko rundi je uspio zadati mnoštvo udaraca, a njih nekoliko ozbiljno je uzdrmalo Džojsa. 

Onda je krajem četvrte runde te kroz petu i šestu Džojsu nateklo lijevo oko pa sudac nije imao izbora nego prekinuti meč i objaviti njegov prvi poraz u profesionalnoj karijeri.

Ozbiljan je ovo udarac na Džojsove ambicije. 

Britanac se nadao da bi pobjedom nad Zhangom mogao doći bliže borbi za titulu s Oleksandrom Usikom, a ovako je izgubio svoj privremeni WBO pojas i pao na listi izazivača.

Izgubio od Hrgovića

Podsjetimo, Zang je do ove pobjede došao nakon što je prošle godine odlukom sudaca izgubio od Filipa Hrgovića.

- Razočaran sam. Uništavao me desnom rukom, nisam ga mogao zaustaviti, svaka mu čast. Očekivao sam da ću pobijediti kao što i inače pobijedim. Hvala vam svima na podršci i čestitke protivniku. Ispričavam se navijačima, mogu samo obećati da ću se vratiti. Moje putovanje nije gotovo - rekao je Džojs nakon borbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.