SPOR IZ 2021. GODINE

Pakjao izgubio na sudu od Mekgregorovih menadžera: Isplatit će im 8 miliona dolara

Filipinski bokser Mani Pakjao nije odradio borbu zbog koje je potpisao ugovor s ovom kompanijom

Pakjao: Izgubio presudu. AP

N. H.

4.5.2023

Legendarni bokser Mani Pakjao (Manny Pacquiao) primio je snažan udarac, ali ne unutar bokserskog ringa, nego tokom pravne borbu s Paradigm Sports Managementom.

Velika promoterska kuća i menadžerska kompanija koja zastupa Konora Mekregora (Conor McGregor), a do prije nekoliko mjeseci zastupala je i borce poput Israela Adesanje (Adesanya) i Leona Edvardsa (Edwards), dobila je pravnu borbu protiv penzionisanog filipinskog boksera.

Tužba datira iz 2021. godine

Radi se o tužbi koja datira još od 2021. godine, a Pakjao je tada prekršio klauzule ugovora koji je tada potpisao sa ovom kompanijom. Filipinac je trebao odraditi meč protiv Mikija Garsija (Mikey Garsije), a Paradigm bi poslužio kao posrednik u toj borbi. On je navodno dobio 3,3 miliona dolara od kompanije, ali se meč nije održao.

On je izdao Paradigm tako što je potpisao s PBC-om.

- Izuzev miliona dolara čistog financijskog gubitka koji će Paradigm pretrpjeti, šteta koju je Pakjao nanio njihovoj reputaciji je neizračunljiva. Taman kad se Paradigm trebao etablirati kao veliko ime u profesionalnom boksu, Pakjao im je navukao reputaciju otrcanih bokserskih predstavnika - objasnio je advokat Paradigma još sredinom 2021. godine.

Isplatit će im 8 miliona dolara

Pakjao se preko svojih advokata branio objašnjenima da Paradigm nije bio spreman ispuniti sve dogovoreno u ugovoru i da s njima ne bi ni sarađivao da je znao da će se to dogoditi.

Proces je trajao dvije godine i na kraju je donesena presuda kojom je Pakjao označen krivim. Popularni Pacman će morati isplatiti 3,3 miliona koje je dobio od Paradigma, te još na taj iznos dodati 1,8 miliona dolara i sve troškove suđenja koji iznose oko 2 miliona dolara. Oni imaju pravo i potraživati 10 posto kamate na ovo zbog pretrpljene štete.

Kad se sve uzme u obzir, Mani Pakjao ovom presudom ostaje lakši za nešto više od osam miliona američkih dolara. S obzirom na ogromnu zaradu do koje je došao kroz svoju karijeru, Mani Pakjao neće imati pretjerano velikih problema u podmirivanju ove odštete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.