PROFI BOKS

Upozorenje šampiona za Enganua: Ako te Vajlder pogodi, ideš na spavanje

Terens Kroford je komentarisao veliku želju Fransisa Enganua da se bori u bokserskom ringu

Kroford: Drži tri šampionska pojasa. AP

N. H.

1.6.2023

Još otkako su krenuli problemi Fransisa Enganua (Francis Ngannou) sa UFC-om, jedan od glavnih uzroka je bila zatvorenost te organizacije ka Fransisovom izletu u bokserske vode.

Izlet u bokserske vode

Bivši prvak teške kategorije smatrao je da može ugovoriti veliki bokserski meč, a preferirao je Tajsona Fjurija (Tyson Fury) kao protivnika.

UFC se tome oštro protivio i nisu bili spremni da naprave taj ustupak, kakav su prije njega napravili Konoru Mekgregoru (Conor McGregor). Enganu je na kraju napustio UFC, potpisao ugovor s PFL-om, a ove godine bi trebao odraditi taj bokserski meč.

Razna imena

Još uvijek Enganu nema protivnika, ali se „šuška“ o imenima poput Deonteja Vajldera (Deontay Wilder), Tajsona Fjurija ili Entonija Džošue (Anthony Joshua). Enganu bi u tim borbama bio veliki autsajder, ali bi se dobro naplatio i saznao bi koliko zapravo vrijedi u ringu.

Ipak, jedan od najboljih boksera današnjice smatra da bi Enganu prihvatanjem takve borbe napravio veliku grešku i da treba ciljati na boksere niže razine. Terens Kroford (Terence Crawford) je bokser koji je iznio to mišljenje. 

Savjet šampiona

- Slušajte, taj tip (Enganu) je udarač. On odrađuje svoj posao u MMA-u, ali ovdje (u boksu) je situacija drugačija. Enganu proziva najbolje teškaše na svijetu, a ja ne vidim da ima šanse protiv bilo koga od tih tipova, iskren sam - započeo je ‘‘Bud‘‘, a potom je uputio određeni savjet za Enganua.

- Rekao bih mu prije svega da se pokuša boriti s nižerazrednim bokserima. Čisto da se testira, da osjeti boks i da se navikne na bokserski ring. MMA i boks su drugačiji sportovi. Probaj se okušati s nekim od takvih boraca prije nego dobiješ priliku protiv najboljih boksera. 

Jedan od boraca protiv kojih bi Enganu mogao dobiti priliku jest Deontej Vajlder, ali ako napravi grešku u tom meču, Vajlder će ga lansirati u sljedeću sedmicu. Ako te on (Vajlder) pogodi, zaspat ćeš. Fjuri je zaspao u meču protiv njega, ali se ipak probudio. Ne vidim puno boksera koji to mogu. Deontej Vajlder jedan je od najjačih udarača ikad - pojasnio je Kroford koji se jako dobro razumije u boks.

Jedan od najboljih

„Bud“ je po mnogima jedan od najboljih boksera svijeta u proteklim godinama. ESPN ga drži na prvom mjestu svoje „P4P“ tabele. Krofordov savjet o mečevima protiv nižerazrednih boksera ipak ima određene manjkavosti.

Postoje dobre šanse da bi Enganu izgubio i od takvih boksera, a time bi veliki bokserski meč ostao samo san. Vjerovatno je i sam Enganu svjestan da će izlet u bokserske vode biti jednokratan i zato želi iskoristiti tu šansu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.