BORBA ZA TITULU

Stivenson urgirao na WBC da ugovore borbu s Hejnijem: Glavni sam izazivač, riješimo to

Stivenson je obavezni izazivač WBC-a i došao je do tačke u kojoj će morati intervenisati tijelo za sankcionisanje

Stivenson: Obavezni izazivač WBC kategorije. AP

N. H.

11.7.2023

Šakur Stivenson (Shakur Stevenson) više ne želi čekati priliku da postane šampion u tri divizije. 

Njegov tim je kontaktirao Svjetsko boksersko vijeće (WBC) kako bi zatražio obaveznu borbu za naslov protiv neprikosnovenog šampiona lake kategorije Devina Hejnija (Haneya), uz mogućnost jednake podjele novca.

Stivenson je obavezni izazivač WBC-a i pokušao je ispregovarati borbu na pošten način, ali je došao do tačke u kojoj će morati intervenisati tijelo za sankcionisanje.

- U skladu s WBC-ovim pravilom 3.7, Šakur Stivenson je određen kao obavezni izazivač za šampiona lake kategorije Devina Hejnija.

Iako smo posljednjih nekoliko sedmica pokušavali pregovarati o borbi s g. Hejnijem u ime g. Stevensona, nismo puno napredovali - izjavio je Džoš Dubin (Josh), Stivensonov menadžer, pa nastavio u pismu WBC-u.

- Stoga, s dužnim poštovanjem tražimo da WBC službeno naredi borbu u skladu s pravilom 2.8, kako bi „razdoblje besplatnih pregovora“ moglo započeti. 

Uvjeren sam da ćemo, kada se odredi rok za pregovore od trideset dana, postići veći napredak. U slučaju da ne možemo postići dogovor, g. Stivenson namjerava nametnuti svoju obaveznu poziciju kroz proces licitiranja – stoji u pismu.

Hejni je iskoristio promotivne odnose, kako bi u potpunosti ujedinio kategoriju uzastopnim pobjedama. Odbranio je sva četiri naslova protiv Vasilija Lomačenka 20. maja u rodnom Las Vegasu.

Stivenson je do tog trenutka već bio obavezni izazivač, pobijedivši Šuičira Jošina (Shuichiro Yoshino) u aprilu u WBC-ovom „eliminatoru“.

Njih dvojica su upravo na tom događaju razmijenili nekoliko riječi, nakon čega se Hejni zaputio ka svojoj svlačionici. Stivenson mu je još tada dao do znanja da želi da to bude sljedeća borba obojici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.