"BORBA STOLJEĆA"

Mask i Zakerberg ulaze u kavez 26. avgusta: Evo šta trebate znati

Dvojica medijskih magnata odlučili su riješiti svoje probleme na najneočekivaniji mogući način

Sudar ekonomskih titana. AP Photo / Stephan Savoia, Manu Fernandez

7.8.2023

"Borbe stoljeća" nisu više ono što su nekad bile. Ali - Frejzer, Ali – Forman, Čavez – Tejlor, Tajson – Holifild, neki su od najlegendarnijih boks mečeva u historiji. Pa čak i kad se zadubimo u borilačke sportove i uđemo u svijet MMA, vidjeli smo mnoge mečeve od kojih nam se i danas digne kosa na glavi.

Ono što niko nije očekivao da nazovemo „borbom stoljeća“ je susret dvojice magnata – Ilona Maska (Elon Musk) i Marka Zakerberga (Zuckerberg).

Prije samo nekoliko godina, ovakve stvari su bile smatrane vrhuncem divljaštva. Danas, stvari su drugačije. Na tome se možemo zahvaliti Youtube zvijezdama Džej Džej Olatundžiju (J.J Olatunji), poznatiji kao KSI i Džou Veleru (Joe Weller), koji su svoje probleme prije samo 5 godina odlučili riješiti u bokserskom ringu. To nas je dovelo do toga da ćemo 26. augusta svjedočiti meču „u kavezu“ dvojicu od najbogatijih ljudi na svijetu.

- Spreman sam danas. Predložio sam 26. avgust kada me prvi put izazvao, ali nije potvrdio. Ne bojim se – napisao je u nedjelju Zakerberg.

Post by @zuck
View on Threads

Zainteresovanost za ovaj meč nije splasnula ni nakon prvih nekoliko dana u junu kada je i predložen ovaj „sudar ekonomskih titana“.

Zakerberg, amaterski MMA borac, od nedavno je vlasnik plavog pojasa u brazilskoj džiju-džici, a lavinu je pokrenula njegova odluka. Suosnivač društvene mreže Facebook odlučio je napraviti konkurenciju Twitteru, koji je u vlasništvu Maska, i pokrenuti društvenu mrežu Threads.

Threads je više-manje iskopirana verzija Twittera, a to je sve potaklo naše glavne likove na to da sve probleme riješe dobrom starom tučnjavom (ova je barem regulisana pravilima).

Što se tiče Maska, nije poznato njegovo borilačko umijeće, ali je on samoprozvani „ulični borac“ i trener, šta god to značilo.

Da nisu sami u potvrđuje i činjenica da su se brojni UFC šampioni i izazivači ponudili dvojcu da treniraju s njima i da ih pripreme za ovaj meč. Aktuelni šampion Israel Adesanja (Adesany) i Aleksander Volkanovski su se prvobitno nudili, a zatim i trenirali zajedno sa Zakerbergom, što pokazuju njihove objave na ni manje ni više nego na Twitteru.

Da u svom uglu ima UFC šampione pokazao je i Mask. On je prihvatio ponudu Džordža Sent-Pijera (George St-Pierre) nekadašnjeg UFC šampiona da treniraju zajedno, a svemu se priključio i Horhe Masvidal (Jorge), vlasnik najbržeg nokauta u historiji UFC-a.

Jedna stvar je razočarala sve one koji su se nadali da će se ova borba održati krajem ovog mjeseca. Mask je na mreži X, poznatijoj kao Twitter, objavio da ima probleme sa leđima i da će mu možda biti potrebna operacija vrata i leđa prije nego što uđe u kavez. Ta operacija bi sigurno pomakla ovaj meč za više od godinu dana, pošto to nije šala, a pogotovo kada imate 51 godinu i želite imati svoj prvi MMA meč. Također, dodao je da će se borba moći uživo gledati na pomenutoj društvenoj mreži i da će sav novac ići u dobrotvorne svrhe.

Bilo kako bilo, ostaje nam nada da će se sudar ove dvojice tajkuna desiti i da ovo samo neće ostati još jedna prazna priča samo radi marketinga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.