BH. KARATISTKINJE

Jedinstven slučaj i ogroman uspjeh: Tri sestre i tri medalje s Evropskog prvenstva

Sestre Sipović su ostvarile historijski uspjeh za svoj Karate klub "Ippon" Sarajevo, Grad Sarajevo i domovinu Bosnu i Hercegovinu

Sestre Sipović osvojile tri medalje. Facebook

E. Ć.

12.2.2024

Predstavnici Bosne i Hercegovine su ostvarili odličan rezultat na Evropskom prvenstvu u karateu koje je održano u Gruziji za kadete, juniore i takmičare do 21 godine.

Jedinstven slučaj su sestre Sipović, Emina, Ajla i Nejra, koje su osvojile medalje. Emina Sipović je u kategoriji mlađih seniorki do 61 kilograma stigla do zlatne medalje.

Redom je pobjeđivala predstavnice Škotske (6.1), Srbije (7:5), Slovačke (11:5), Ukrajine (12:12 uz prednost prvog poena). U finalu je bila bolja od Slovenke Hane Debeljak sa 4:1.

Ajla je u juniorskoj konkurenciji osvojila srebrenu medalju i postala viceprvakinja Evrope. Pobijedila je predstavnice Poljske, Engleske, Srbije, Slovačke, a u finalu je poražena minimalnim rezultatom 1:2 od predstavnice Francuske.

Nejra je na svom putu do bronzane medalje u kategoriji mlađih seniorki do 55 kg, nakon slobodnog prvog kola, savladala protivnicu Srbije, u četvrtfinalu je zaustavljena je od predstavnice Slovačke tijesnim rezultatom 3:4, te nakon dobijene prilike za repasaž fantastičnim rezultatima pobijedila je predstavnice Grčke 4:0 i Belgije 9:1.

- Sestre Sipović su ostvarile historijski uspjeh za svoj Karate klub "Ippon" Sarajevo, Grad Sarajevo i domovinu Bosnu i Hercegovinu, a sa svojim vrhunskim rezultatima odavno se nalazi u samom vrhu evropskog i svjetskog karatea.

Zahvaljujemo se svima na divnim porukama podrške, selektorici Lejli Ferhatbegović Dizdarević na stručnom i uspješnom vođenju naših takmičarki kao i na motivaciju i emotivnoj podršci svakog njihovog meča.

Veliko hvala Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Kenanom Magodom koji je omogućio odlazak naših reprezentativaca na ovu smotru najboljih. Posebno hvala ljudima koji su dali veliki doprinos mozaiku uspjeha bez kojih isti ne bi bio moguć: personalnom treneru Aldinu Avdiću na stručnoj podršci kondicionih i težinskih treninga, Karate klubu "Okinawa" na čelu s trenerom Asmerom Šetom koji su uz zajedničku saradnju mnogo pomogli na putu uspjeha naših djevojaka, Atletskom klubu Sarajevo, Centru za sport i rekreaciju koji su omogućili treninge u popularnom Fisu, te načelniku Općine Centar Srđanu Mandiću.

Također se zahvaljujemo Karate savezu Bosne i Hercegovine i generalnom sekretaru Admiru Zukanu na odličnoj organizaciji puta i podršci svih naših reprezentativaca - poručili su Zijad i Šejla Sipović, treneri Karate kluba "Ippon".

Podsjetimo, osim Emine Sipović, zlatne medalje u Gruziji osvojili su Anes Bostandžić, Bekir Grabus i Ali Arnautović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.