KOŠARKA

Jusuf Nurkić na meti Klipersa

Avaz Sport

7.2.2018

Jusuf Nurkić igra za tri puta manje novca nego njegova rezerva Mejers Leonard (Meyers) u Portland trejl blezersima.

Rezultat je to šoping-groznice iz jula 2016., kada su usljed enormnog rasta “salari kapa” (budžet za godišnje plaće igrača sa 63 skočio je na 99 miliona dolara) NBA klubovi za 24 sata potpisali ugovore u vrijednosti većoj od milijardu dolara!

Slobodan igrač 

Nurkić je tada, kao i sada, igrao svoj debitantski ugovor, koji važi do 1. jula, dok je Leonard iskoristio činjenicu da su klubovi jednostavno morali potrošiti novac i našao se u pravo vrijeme na pravom mjestu.

Ovog ljeta stvari bi za slobodne igrače u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi mogle biti mnogo gore.

Iako je, prema svim pokazateljima, Nurkić (prosjek u sezoni 14,2 poena i 8,2 skoka) u krugu centara čija godišnja vrijednost iznosi između 15 i 20 miliona dolara, američki portal ESPN navodi da su klubovi prebukirani lošim ugovorima i da bi čak i najveće zvijezde teško mogle dobiti onoliko koliko, realno, vrijede.

- Ovog ljeta, startni centar Blejzersa Jusuf Nurkić bit će slobodan igrač. Moglo bi se pokazati da je, van njegovog tima, teško pronaći ugovor bolji od onoga koliko zarađuje njegova rezerva - navodi ESPN, aludirajući upravo na Mejersa i njegovih 41 milion dolara za četiri sezone (Jusuf je za isti period dobio 8,4 miliona).

Ogromne obaveze

Prema ESPN-u, samo sedam klubova će u julu imati najmanje deset miliona dolara za nove igrače. Najviše prostora imat će Los Anđeles lejkersi (35 miliona dolara), Filadelfija siksersi (30), Čikago bulsi (24), Atlanta hoksi (21) i Dalas maveriksi (20).

Šta to znači za 23-godišnjeg bosanskohercegovačkog centra? Prije svega da najveće šanse da ga zadrže imaju Blejzersi koji mu mogu, zbog NBA propisa, ponuditi više novca nego bilo koji drugi klub.

No, to bi mogao biti problem, najviše zbog drugih ugovora Blejzersa koji i bez Jusufa već imaju obavezu platiti 109 miliona dolara za sezonu 2018./2019.

Stoga se i Nurkićevo ime spominje u kombinacijama za mogući transfer, najčešće u Los Anđeles kliperse za njihovog All-star centra Diandre Džordana (DeAndre Jordan). Ipak, uoči isteka roka za razmjene igrača u NBA ligi (8. februar), takva nagađanja nisu imala potvrdu.

Bježe od poreza

NBA klubovima je, kroz razne olakšice, dozvoljeno da probiju limit za plaće igrača, koji u ovoj sezoni iznosi 99 miliona dolara.

No, malo koji klub se usudi isplatiti više od 119 miliona dolara, jer prekoračenje ove sume povlači plaćanje takozvanog poreza na luksuz, koji može iznositi desetine miliona dolara. Šest klubova je trenutno u zoni poreza, uključujući Blejzerse, koji na igrače troše 121 milion dolara.

121

milion dolara izdvojit će Portland  za plaće igrača  u ovoj sezoni

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.