KOŠARKA

Bukva: Od Adamsa tražimo da potpiše ugovor s našim savezom

E. J.

27.4.2018

Nešto više od dva mjeseca ostalo je do odlučujućih utakmica grupe E, u kojima će košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pokušati izboriti plasman u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019.

To baš i nije mnogo vremena, pogotovo kad je u pitanju angažiranje novog naturaliziranog igrača, koji bi nas trebao pojačati u susretima protiv Francuske u Tuzli (29. juni) i gostovanju u Belgiji (2. juli).

Izbor Košarkaškog saveza BiH je odlični strijelac turskog Bešiktaša Džoš Adams (Josh), ali se još čeka potvrda, i to pismena, da će se američki bek odazvati pozivu selektora “Zmajeva” Duška Vujoševića.

- Uputili smo prijedlog ugovora na potpis, čekamo odgovor. Prethodno smo ostvarili kontakt s igračem i njegovim agentom, želja s njihove strane definitivno postoji.

No, poučeni nekim ranijim negativnim primjerima s naturaliziranim igračima, koji su nakon samo jednog ili dva reprezentativna ciklusa odustajali od reprezentacije, želimo od Adamsa imati i napismeno da će se odazvati pozivu - kaže potpredsjedenik KSBiH Sejo Bukva i pojašnjava kakav je to sporazum KSBiH ponudio beku Bešiktaša.

- S obzirom na to da je Adams mlad igrač (24 godine, op. a.), naša je želja da se on obaveže kako će u periodu od deset godina biti na raspolaganju reprezentaciji, uz, naravno, klauzule u slučaju da je iz opravdanih razloga spriječen da se odazove. Kad to budemo imali potpisano, pokrenut ćemo proceduru dobivanja državljanstva za Adamsa - objasnio je Bukva.

No, Adamsov slučaj mnogo je manji problem za KSBiH od onih egzistencijalnih.

Savez već godinama vodi bitku za puko preživljavanje, a uporedo s tim nastoji održati kontinuitet nastupa naših seniorskih i omladinskih selekcija na međunarodnoj sceni. Uoči još jednog reprezentativnog ljeta, situacija je, prema riječima Bukve, možda i gora nego što je ikad bila.

- Situacija je katastrofalna, niko ne pomaže, s državnog nivoa nemamo nikakvih nagovještaja da će nam pružiti podršku, odnosno osigurati neki minimalni budžet za aktivnosti Saveza.

Opet ćemo privatnim kanalima ganjati neka sredstva, bit ćemo prisiljeni da prosimo i plačemo i molimo da bi se pomoglo državnim selekcijama. Sav teret pao je na nekoliko ljudi, koji se brzo troše i zaista ne znamo koliko to još može trajati - rekao je nekadašnji reprezentativac BiH.

Priznanje Vujoševiću

Bukva je u kontaktu sa selektorom “Zmajeva” Duškom Vujoševićem, koji će 8. maja, prema riječima Bukve, biti u Sarajevu.

- Vujošević je proglašen počasnim građaninom Kantona Sarajevo zbog izuzetnog doprinosa razvoju sporta i afirmaciji Kantona i BiH i prisustvovat će svečanosti u našem glavnom gradu.

Iskoristit ćemo priliku da se sastanemo i dogovorimo naredne aktivnosti reprezentacije - kaže Bukva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.