KOŠARKA

Musa ide u Trevizo, Cedeviti ostaju isti problemi…

Avaz Sport

28.5.2018

Da li je odlazak u Košarkaški klub Cedevita bio dobar izbor za Džanana Musu, koji će u nedjelju krenuti put italijanskog Treviza, na dokazivanje najvećim NBA timovima u čuvenom kampu, a zagrebački klub ostat će u istim problemima?

Svjedoci smo sezone u kojoj Cedevita nije ispunila očekivanja, posebno se to odnosi na neuspjeh u regionalnoj ABA ligi u kojoj prvak Hrvatske nije stigao dalje od polufinala te je ostao bez plasmana u Euroligu.

Vodeći igrač tima

U pitanje bi mogla doći čak i odbrana domaćeg naslova, nakon što je Cibona slavila u prvom meču.

A druga utakmica je potvrdila da dragulj bosanskohercegovačke košarke praktično nema nikakvu zaštitu kod sudaca u prvenstvu Hrvatske, jer su arbitri "amaterski" izbacili našeg reprezentativca zbog pet prekršaja za samo 16 minuta igre.

Mada se mnogo toga guralo pod tepih, bili smo svjedoci neugodnosti kojima je bh. reprezentativac bio izložen u Zadru, gradu košarke. Nije nam moglo promaći ni to da klub nije stao iza svog ovosezonskog najboljeg igrača.

I to nije prvi put. Ako se vratimo dvije godine unazad, podsjetimo se kako se totalno neprofesionalno i neutemeljeno pojavila vijest da je dragulj evropske košarke prebačen u drugi tim.

Ono što se dešavalo kod tadašnjeg trenera Veljka Mršića nastavilo se, istina u manjoj mjeri, i kod Jurija Zdovca.

Ove sezone, Džanan je prema svim statistikama vodeći igrač zagrebačkog kluba koji mu, međutim, malo daje na značaju (19-godišnji Džanan je ove sezone proglašen za najboljeg mladog igrača Eurokupa te izabran u idealnu petorku regionalne ABA lige i najboljeg mladog igrača ovog takmičenja).

Čak je bilo raznih ispada na račun Muse, izgledalo je kao da se namjerno radi na lošem imidžu našeg reprezentativca. No, nije Džanan kriv što trener nije uspio posložiti ekipu.

Jedina zamjerka

Borbeni Musa predvodio je Cedevitu do plasmana u finale državnog prvenstva, a bio je i zaslužan za osvojeni Kup Hrvatske. I u toj borbenosti možda bi se mogla naći jedina zamjerka našem mladom asu, čiji pobjednički mentalitet ne priznaje poraz čak i kad svi drugi otpisuju njegov tim. Njegova želja za uspjehom je nešto što ne možete, a da ne primijetite. 

Spomenimo i loš pokušaj insceniranja sukoba između Muse i Andrije Stipanovića u meču protiv Cibone, što je potpuno neutemeljeno jer je dobro poznato koliko prijateljstvo vlada između dvojice bh. reprezentativaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.