KOŠARKA

’Studenti’ već na putu za drugu ligu

Sarajevski klub napustila desetorica igrača

Okosnicu tima čine doskorašnji kadeti i juniori

Avaz Sport

23.3.2019

Ekipi Bosna-Royala ni svih šest pobjeda u predstojećoj Ligi za opstanak ne može sačuvati status člana Prvenstva Bosne i Hercegovine. Sarajevski “Studenti” već su, praktično, u drugoj ligi.

Spasiti bi ih mogla tek nekakva reorganizacija takmičenja, koja, istina, nije na pomolu, ali smo ih već viđali, mada je pitanje šta ekipa koja izgubi 17 mečeva zaredom, uopće ima tražiti u najvišem rangu, makar bio skroman kakav je, nažalost, onaj naš.

Trpe poniženja 

Sarajevski klub, kakav je danas, nije zaslužio da se takmiči. Pitanje je čak kakva je uopće svrha postojanja ovako “sklepanog” kolektiva (famozni ugovor o saradnji KK Bosna i KK Royal), za koji se i ne zna ko ga vodi, čije je rukovodstvo još prije više od pola godine (navodno) podnijelo ostavke i koji već drugu godinu nije u stanju sazvati sjednicu Skupštine.

I dok se krivci za ovakvu situaciju već mjesecima ne oglašavaju da objasne šta je to ostalo od njihovih bombastičnih najava o klubu koji je izašao iz krize, novim sponzorima, mladim reprezentativcima... ekipa trpi poniženje za poniženjem.

Najnoviji šamar stigao je u posljednjem kolu prvog dijela sezone, kad ih je gradski rival Spars pregazio sa 79 poena razlike (131:52)! Rezultati kakvi se sve teže viđaju i u mlađim kategorijama, postali su, nažalost, realnost za “Studente”.

Igrački kadar

Dovoljno je pogledati igrački kadar, koji su tokom sezone napustila čak desetorica igrača. Redom su odlazili Antonio Urukalo, Enis Bektić, Emir Bačvić, Emir Zimić, Hulijo Guiti (Julio Guity), Lilend King (Leland), Entoni Melori (Anthony Mallory), Dinko Peljto, Dragan Šekelja i Arijan Došen.

U ekipi su ostala tek dvojica nešto iskusnijih igrača Mirsad Pilavdžić (1996. godište) i Atif Durak (1997). U nedostatku drugih rješenja, ostatak tima čine doskorašnji juniori i kadeti Orhan Berberović (2002. godište), Alen Aladin (1999), Emir Murtić (2003), Amar Barukčija (1999), Faris Nikšić (2002), Timur Ovčina (1999) i Dino Kosovac (1999).

Njima su u Ligi za opstanak priključeni Mak Selimović (2004) i Tarik Bukva (2004), koji bi mogli biti budućnost nekog, nadamo se, boljeg i zdravijeg kluba.

Danas u Bratuncu

Košarkaši Bosna-Royala danas će gostovati ekipi Bratunca u prvom kolu Lige za opstanak (18 sati). U drugom meču sastaju se Student iz Mostara i Kakanj (20.30).

Ligu će, nakon šest kola, napustiti dva najslabije plasirana kluba. Kakanj je u Ligu za opstanak prenio 29 bodova, Bratunac 27, Student 26 te Bosna-Royal 21.

Najviši rang već je napustila Gradina iz Srebrenika, koja je odustala od nastupa u Ligi za opstanak.

19

poraza u 20 kola  prvog dijela sezone zabilježio je Bosna-Royal

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.