PROBLEMI

Velikan na rubu gašenja: Dugovi ŽKK Željezničar ruše snove mladih djevojaka

Teška finansijska situacija

ŽKK Željezničar: Klub diše na škrge. Arhiv

Jasmin Alibegović

2.4.2019

Ženski košarkaški klub Željezničar prolazi kroz jedan od najtežih perioda u svojoj bogatoj historiji. Zbog nagomilanih dugova i drugih finansijskih problema Željine košarkašice danas neće izaći na teren i odigrati i meč sa Mladim Krajišnikom. Razlog je što rukovodstvo Sarajki nije izmirilo obaveze prema KSBiH.

Iako su posljednjeplasirane na tabeli Lige BiH, djevojke koje s klupe predvodi Merhunisa Tihić-Omerović, proslavljena košarkašica i bivša reprezentativka SFR Jugoslavije, žele časno i na parketu završiti takmičarsku sezonu. 

- Više mi je dozlogrdilo ovo šta se radi. Željo je ove godine krenuo u prvu ligu. Trenerica koja je bila ih je napustila. Mene je onda jedan član uprave nazvao i zamolio da vodim djevojke dvije utakmice prije neke te pauze, jer nije imao ko da ih vodi. Ja sam otišla te dvije utakmice, međutim, djevojke plaču i mole "trenerice ostanite sa nama, nemojte nas ostavljati"... I ja sam ostala s njima evo četiri mjeseca sam na klupi. To su dječica, jer je Plej-of uzeo četiri igračice od Želje. Mi smo nekako igrale te utakmice i uspjeli smo čak jednu i dobiti. Međutim, prošle godine Jedinstvo je isto ispalo, ali su klubovi donijeli odluku da Jedinstvo ostane, jer nema dovoljno klubova i onda meni kažu "nemoj se sekirati", ostavit ćemo mi i Želju - kaže Merhunisa Tihić-Omerović za Avaz.ba.

Trenerica Željinih košarkašica tako se, umjesto države, našla u ulozi spasitelja velikana. 

- Naša uprava, koju ja ne poznajem, oni nisu ne znam koliko utakmica platili sudije, kotizaciju. Trebalo je da ne igramo u subotu ni protiv Jedinstva, ali je komesar Lige to pustio u nadi da će u ponedjeljak oni to uplatiti jer mi danas treba da igramo protiv Krajišnika. Danas mi ne izlazimo na utakmicu jer nisu delegirali ni sudije, a do kraja prvenstva su ostale još tri utakmice. Ja nemam oraha u džepu i samo kao jedan entuzijasta želim djeci da pomognem - zaključila je Merhunisa Tihić-Omerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.