SPOROVI

Na sudu svjedočio i Nihad Imamović: Ne postoji odluka Upravnog odbora o Mahmutovićevim primanjima?

Moramo se braniti. Arhiv

E. J.

11.9.2019

U Sarajevu je nastavljeno suđenje za koje bi mnogi voljeli da se ne spominje, čak i da se pravimo da ne postoji, mada od njegovog ishoda u značajnoj mjeri ovisi opstanak Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Odredba u ugovoru o radu prema kojoj je Harun Mahmutović imao pravo na naknadu u iznosu od 20 procenata od svakog sponzorskog ili donatorskog ugovora koji KSBiH realizira s nekim od pravnih subjekata postala je predmet sudske parnice.

Bivši generalni sekretar KSBiH (na funkciji bio od jula 2010. do maja 2016.) traži da mu Savez po osnovu neisplaćenih naknada iz ugovora o radu sada isplati približno 500.000 maraka.

Finansijski ambis

To bi, uz prateće poreze, ionako već izmučeni Savez dodatno gurnulo u finansijski ambis. Pitanje je ko bi uopće imao više interesa i raditi i ulagati u KSBiH.

Stoga je posebno zanimljivo da je na posljednjem ročištu iskaz dao bivši predsjednik Upravnog odbora KSBiH Nihad Imamović.

Ovlašteni vještak je utvrdio da se na ugovoru s ovom odredbom o naknadi nalazi Imamovićev potpis (ranije je to Imamović negirao), no sada je postala sporna jedna druga, ali ništa manje bitna stvar.

Kako nam je, naime, potvrdio aktuelni generalni sekretar KSBiH Amer Čolan, postoji odluka o imenovanju Mahmutovića iz 2010. godine, ali na sudu nije priložena i odluka Upravnog odbora o uvjetima pod kojima će Mahmutović obavljati tu dužnost, uključujući i famozni član o sponzorskim i donatorskim procentima. Pitanje je da li uopće i postoji...

Imamović: Potpisao ugovor. Arhiv

- Postoji odluka o imenovanju Mahmutovića, ali na sudu nije prezentirana odluka Upravnog odbora o uvjetima rada, odnosno visini njegove plaće i ostalim primanjima. Da li ona postoji ili ne, to u ovom momentu ne znamo.

Porezni dug 

Kako se Savez mora braniti, u zavisnosti od ishoda sudskog postupka i stava Upravnog odbora KSBiH, moguće je da ćemo podnijeti tužbe za sklapanje po KSBiH štetnih ugovora - kaže Čolan.

Traži pola miliona maraka. Arhiv

Dodaje da to nije jedini sudski proces koji bi KSBiH mogao pokrenuti.

Godine javašluka i neodgovornosti dovele su do toga da je prilikom kontrole nadležnih inspekcija, utvrđen ogroman porezni dug Saveza za period 2011.-2016. godina.

Samo po osnovu PDV-a Savez je bio dužan 670.000 KM...

- Moguće je da ćemo preduzeti aktivnosti da se utvrdi supsidijarna odgovornost osoba koje su bile zadužene za poslovanje KSBiH. Prema tom principu, porezni dugovi Saveza mogli bi se namirivati preko imovine osoba koje su i pravile dugove - kaže Čolan.

Nastupila zastara

Čolan nam je rekao da je dio dugovanja iz Mahmutovićeve tužbe Košarkaški savez BiH uspio osporiti.

- Radi se o potraživanjima iz 2010., 2011., 2012. i dijela 2013. godine. Ovaj dio smo uspjeli osporiti zbog zastare - kaže Čolan, koji ipak nije mogao precizirati o kojoj se sumi novca radi.

Čeka odgovor Tužilaštva

Čolan očekuje da će neophodnu dokumentaciju za aktuelnu parnicu dobiti i od Tužilaštva BiH.

Naime, Tužilaštvo je na osnovu prijave iz 2016. godine pokrenulo istragu o poslovanju KSBiH te u više navrata slalo inspekcije u Savez.

- Tužilaštvo je izuzelo značajan dio dokumentacije, tražit ćemo da nam se dostavi spisak dokumenata koji su sada kod njih da ne bismo nagađali da li neki papir zaista postoji ili ne - kaže Čolan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.