NBA

Naš košarkaš impresionirao trenera Bruklina: Musa otkrio šta očekuje u novoj sezoni

Durant i Musa: Novi saigrači u Netsima. AFP

E. J. / Avaz.ba

2.10.2019

Drugu sezonu zaredom, Džanan Musa bit će najmlađi košarkaš u NBA ekipi Bruklin netsa. Bosanskohercegovački reprezentativac je tri sedmice mlađi od Nikolasa Klakstona (Nicolas Claxton), jedinog debitanta u redovima “Mrežica” iz Njujorka.

Džanan je prošle sezone, svoje debitantske u Sjedinjenim Američkim Državama, bio vodeći igrač ekipe Long Ajlend netsa, filijale Bruklina, koja se takmiči u Razvojnoj NBA ligi (G-liga), sa prosjekom od 31,6 minuta, 19,5 poena, 6,3 skoka i 3,8 asistencija u 36 mečeva.

Long Ajlend je samo jedna pobjeda dijelila od titule prvaka G-lige.

Prva runda 

No, svestrani krilni bosanskohercegovački košarkaš (206 centimetara) nada se da su G-dani iza njega.

On želi napokon dobiti pravu šansu i u najjačoj svjetskoj ligi, kao član rotacije Bruklina, za koji je upisao samo devet nastupa u 82 meča prošlog NBA šampionata.

Momak iz Bihaća, kojeg su Netsi izabrali u prvoj rundi NBA drafta 2018. godine (29. pozicija), tvrdi da je spreman da igra za Bruklin u novoj sezoni i očekuje da se više neće vraćati u Long Ajlend.

- Kao prvo, iskustvo u Long Ajlendu bio je sjajan način za mene da naučim američku košarku. To je bilo odlično, ali se nadam da se više neću vraćati tamo.

Mislim da sam spreman za šansu u Bruklinu i nadam se da ću je iskoristiti - rekao je 20-godišnji Musa, prenosi “Nets Daily”.

Tokom pauze između dvije sezone Džanan nije imao previše prostora da se odmara kod kuće u Bihaću.

Pokazao napredak

Umjesto toga, izabrao je naporan rad, što bi se trebalo pretočiti u konkretan učinak na terenu u dresu Bruklina.

- Veoma sam naporno radio ovog ljeta, zbog toga nisam ni išao kući. Uložio sam mnogo u rad i mislim da sam zaslužio šansu. Spreman sam, ali je sve do trenera.

Mislim da imam mjesto u ovom timu i radit ću sve što bude potrebno - rekao je Musa, koji može igrati tri pozicije na terenu, od plejmejkera do krila.

I trener “Mrežica” Keni Etkinson (Kenny Atkinson) izdvojio je Musu kao jednog od igrača čiji ga je napredak impresionirao tokom ljeta.

Musin trener u Long Ajlendu, Vil Viver (Will Weaver), nazvao ga je najboljim dodavačem G-lige, što bi ga moglo promovirati i u organizatora igre Bruklina u pojedinim dionicama mečeva tokom sezone.

Sada još samo da glavni trener Etkinson pronađe minute za Džanana...

Pauza za Duranta

Najveće pojačanje Netsa, Kevin Durant, oporavlja se od operacije Ahilove tetive koju je zadobio tokom finala plej-ofa u junu, kada je nosio dres Golden stejt voriorsa.

Fantastični strijelac zbog toga će vjerovatno propustiti kompletnu predstojeću sezonu.

Svih 30 NBA klubova je krajem septembra otvorilo trening-kampove na početku priprema za sezonu koja će startati 22. oktobra.

Druženje sa Irvingom

Pored toga što je radio u vlastitom aranžmanu, Džanan je bio dio ekipe Netsa koja je trenirala u Los Anđelesu, u organizaciji nove zvijezde Netsa, čuvenog All-star plejmejkera Kajrija Irvinga (Kyrie).

Na pitanje šta je naučio iz ovog iskustva i šta je najveći dobitak za njega, Musa je izdvojio relacije koje su igrači izgradili.

- Nekoliko puta izašli smo na večeru i bilo nam je sjajno. Uspostavili smo relacije između nas igrača i mislim da smo postali prijatelji - kaže Musa.

39

minuta odigrao je Musa prošle sezone u NBA ligi u devet mečeva


19

poena postigao  je Džanan za Bruklin u sezoni 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.