KOŠARKA

Bh. centar prvi strijelac Turske: Ne vraćam se u reprezentaciju!

Kikanović: Bit ću navijač bh. tima. FIBA

Piše: E. J. / Avaz.ba

19.10.2019

Od avgusta 2006. do septembra 2018. godine trajala je možda i najduža i najkonstantnija karijera u košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

Elmedin Kikanović prošao je sve, od talentiranog juniora do prekaljenog seniora, uspona i padova, euforija i razočarenja, velikih pobjeda i šokantnih poraza... Tačku na reprezentativnu karijeru u dresu “Zmajeva” stavio je prošlog oktobra u emotivnom pismu koje je javno objavio.

Sjajan prosjek

Na odluci o povlačenju iz dresa s grbom BiH niko mu nije mogao prigovoriti, samo čestitati i zahvaliti na tome što je toliko dugo i vjerno služio “Zmajevima”. No, tačno godinu poslije toga, Kikanović je ponovo u centru pažnje naše košarkaške javnosti.

Fantastične igre u prvenstvu Turske kod mnogih su pobudile znatiželju i pitanje je li moguć njegov povratak u reprezentaciju, jer Elmedin nije ni blizu veteranskih godina (2. septembra je proslavio 31. rođendan), a osim toga, igra na poziciji centra, na kojoj baš i nemamo previše vrhunskih rješenja.

To je bilo i prvo pitanje koje smo postavili novom igraču Ormanspora, kluba iz Ankare, u čijem dresu Kikanović bilježi izvanredan prosjek od 23,8 poena i osam skokova nakon tri kola jedne od najjačih evropskih liga.

- Reprezentacija? Mislim da sam završio tu priču. Kad sam prošle godine donio odluku o povlačenju, ona nije bila ishitrena. Dobro sam razmislio o svemu prije nego što sam to objavio. Ništa se nije desilo preko noći.

Jasno, u meni je još mnogo emocija u vezi s reprezentacijom, bit ću njen najiskreniji navijač, ali više neću igrati. To znaju i ljudi u Savezu, koje sam još prošle godine upoznao sa mojom odlukom - kaže Kikanović za naš portal.

Dodaje da je u reprezentaciji prošao mnogo lijepih trenutaka, imao privilegiju da nastupi na tri završnice evropskih prvenstava (2011., 2013. i 2015. godine), ali ne krije da je očekivao da će njegova posljednja akcija sa “Zmajevima” imati bolji rezultat.

- Imao sam veliku želju da karijeru u reprezentaciju zaključim plasmanom na Svjetsko prvenstvo, koje je održano ove godine. U tome nismo uspjeli iako smo imali veliku šansu.

Mislim da su nam neke okolnosti išle u prilog, pogotovo nakon pobjede nad Rusijom na početku kvalifikacija, ali nismo to iskoristili iako smo imali historijsku šansu - smatra Kikanović.

Ono na šta je Elmedin sada usmjeren jesu klupske obaveze u Ormansporu, koji prvi put u klupskoj historiji igra u najvišem rangu Superligi Turske. I, kako naglašava Kikanović, ne želi se zadovoljiti tek pukim učešćem u konkurenciji najjačih turskih ekipa...

Visoke ambicije 

- Ambicije jesu visoke, cilj je boriti se za plasman u plej-of. Imamo solidnu ekipu, ali vidjet ćemo, na kraju se svode računi. Sada nam predstavljaju probleme povrede dvojice od petorice stranaca Luke Babića i Rakima Krismesa (Rakeem Christmas). Kad se oni vrate, u punom sastavu možemo se suprotstaviti svima - ističe Kikanović.

U prva tri kola Orman je na omjeru od 1-2. Izgubili su od Anadolu Efesa (82:93) i Bandirme (81:86), a uvjerljivo dobili Bujukčekmeče (84:64). U ta tri duela Kikanović je nanizao 85 poena uz 24 skoka...

- Statistički gledano, naravno da mogu biti zadovoljan, ali još sam zadovoljniji što smo postigli prvu pobjedu. Bili smo blizu da savladamo i Bandirmu, protiv koje smo ispustili 12-13 poena razlike.

Što se tiče Efesa, protiv tog tima je bilo teško računati na uspjeh, iako smo se dobro držali 35 minuta. U svakom slučaju, ovim startom možemo biti zadovoljni - naglašava Kikanović te dodaje da je turska liga, uz špansku i regionalnu VTB ligu, najkvalitetnija u Evropi.

- Vjerovatno je za nijansu slabija u odnosu na prethodne godine zbog ekonomske krize, ali smatram da se klubovi sada stabiliziraju. Svaka ekipa ima po pet izuzetnih stranaca. Efes i Fenerbahče su, naravno, liga za sebe, posebna kategorija, oni imaju po desetak stranaca zbog Eurolige, koje rotiraju u domaćem prvenstvu. Oni su, sigurno, glavni favoriti u Turskoj.

I ostali klubovi su veoma jaki, nikad ne možeš biti siguran da ćeš osvojiti bodove. Bit će dosta borbe kako bismo se plasirali u plej-of - rekao je Kikanović.

Teški uvjeti za rad

Elmedin kaže da je rano govoriti o tome hoće li po završetku karijere krenuti stopama svog nekadašnjeg saigrača Mirze Teletovića i biti angažiran na nekoj od dužnosti u Košarkaškom savezu ili reprezentaciji BiH.

- O tome nisam razmišljao, vidjet ćemo. Mirza Teletović je sada na čelu Saveza, nadam se da će se njegovim radom i Savez i reprezentacija izdići na viši nivo. Generalno, reprezentacija mnogo zavisi od klubova i njihovog rada s igračima, a svjesni smo u kakvoj je situaciji većina klubova.

Finansije su prepreka, čim se pojavi veći talent, kupe ga inozemni klubovi za male pare. Nije lako raditi u takvim uvjetima - kaže Kikanović.

Imamo dobre igrače

Kikanović prati dešavanja u reprezentaciji BiH i smatra da imamo snage da u predstojećim kvalifikacijama izborimo plasman na Evropsko prvenstvo 2021. godine.

- Kapiten Miralem Halilović igra izvanredno u Francuskoj, Emir Sulejmanović je već duže u Španiji, Amar Alibegović je odličan u Italiji... Centarska linija neće biti slaba.

Također, Edin Atić je odličan u Mega Bemaxu u ABA ligi. Drago mi je da su konačno Amar Gegić i Sani Čampara dobili šansu za seniorske minute u Slobodi. Sada će preuzeti odgovornost u Drugoj ABA ligi, koja je dobra za mlade igrače. Nadam se da će iskoristiti šansu.

Imamo i mladog selektora Vedrana Bosnića, koji je odličan u radu sa mladima i veoma je ambiciozan. Vjerujem da iz tog njihovog zajedničkog rada može uslijediti i dobar rezultat - kaže Kikanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.