KSBIH

Vuku se afere iz prošlosti: Košarkaški savez BiH čeka odluke Tužilaštva i Suda

Uprkos pozitivnom poslovanju u prošloj godini ponovo prijeti blokada računa zbog dugova iz ranijeg perioda

Sa sjednice: Porezne obaveze opterećuju poslovanje. Avaz

Piše: E. J. / Avaz.ba

17.2.2020

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine u 2019. godini ostvario je pozitivan finansijski bilans, odnosno na 1,636 miliona maraka prihoda ostvareno je 1,262 miliona rashoda (višak prihoda iznosi približno 373.000 KM). Ove je podatke na sjednici Skupštine u Sarajevu prezentirao generalni sekretar KSBiH Amer Čolan.

Naglasio je generalni sekretar da je KSBiH uspio sanirati i približno 562 hiljade KM dugovanja iz prethodnog perioda te naglasio da je katastrofalno da je Savez iz budžetskih sredstava, odnosno od nadležnih državnih institucija, za 2019. dobio samo 122.000 KM. 

Obnovljena istraga

Govoreći o dugovanjima, koja potiču iz ranijeg perioda, dodao je Čolan da postoje obaveze prema bivšem generalnom sekretaru Zdravku Kneževiću u iznosu od 63.000 KM. Njemu je, rekao je Čolan, plaćeno 24.000 KM, no Knežević ima izvršnu sudsku presudu i zahtijeva da mu se odmah uplati kompletan dug, što prijeti blokadi računa Saveza. Postoji još nekoliko obaveza, uključujući porezne (862.000 KM), koje prijete nesmetanom funkcioniranju KSBiH.

Čolan: Savez u 2019. imao višak prihoda. Arhiv

Za razliku ovih, Čolan je rekao da će predložiti otpis dugovanja prema bivšem predsjedniku KSBiH Nihadu Imamoviću (više od 200.000 KM) zbog zastare.

Čolan je potvrdio da je obnovljena istraga Tužilaštva BiH nakon promjene tužitelja te da iz Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) stižu novi pozivi za saslušanje pojedinih osoba, a nakon prijave koja je još prije nekoliko godina upućena iz KSBiH zbog navodnih nezakonitih radnji.

U Savezu očekuju i ishod sudskog procesa u kojem je bivši generalni sekretar Harun Mahmutović tužio KSBiH, zahtijevajući približno 500.000 KM na ime dugovanja. 

Nove prostorije

Skupština je odobrila izmjenu jednog člana Upravnog odbora KSBiH iz Košarkaškog saveza Republike Srpske, tako da će Siniša Kovačević zamijeniti Milana Plavšića. Kovačević je nekadašnji reprezentativac BiH, koji je obavljao i dužnost direktora reprezentacije BiH, a trenutno je angažiran u Košarkaškom klubu Igokea kao menadžer ekipe.

U utorak (18. februar) u 20 sati je predviđeno zvanično otvorenje novih prostorija KSBiH u Sarajevu, uz prisustvo naših seniorskih reprezentativaca koje očekuju kvalifikacijske utakmice za Evropsko prvenstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.