KOŠARKA

Slovenac ruši rekorde: Dončić jači i od Vilijamsona

Mladi as Dalasa nadmašio učinak legendarnog Džejsona Kida

Pozdrav Vilijamsona i Dončića nakon meča. AFP

E. J. / Avaz.ba

5.3.2020

NBA ekipe Dalas maveriksa i Nju Orleans pelikansa nisu razočarale navijače u duelu koji je nakon produžetka okončan pobjedom domaćeg Dalasa, rezultatom 127:123.

Ovaj meč je imao posebnu draž zbog duela dvojice ponajboljih mladih igrača najjače svjetske košarkaške lige, Dalasovog Luke Dončića, kojem je ovo druga sezona u NBA, i debitanta "Pelikana" Zajona Vilijamsona (Zion Williamson), prvog izbora drafta 2019.

Slovenac Dončić je predvodio svoju ekipu do pobjede s novim tripl-dabl učinkom od 30 poena, 17 skokova i deset asistencija. Svojim 22. tripl-dablom u karijeri postavio je novi rekord Maveriksa, koji je držao legendarni plejmejker Džejson Kid (Jason Kidd).

Vilijamson je također odigrao dobar meč s 21 poenom i šest skokova. Njih dvojica ipak nisu bili najbolji strijelci svojih timova. Dallas je predvodio Latvijac Kristaps Porzingis sa 34 poena i 12 skokova, dok je s druge strane najefikasniji bio Brendon Ingram (Brandon) sa 27 poena.

Dalasu je to bila 38. pobjeda u sezoni, uz 25 poraza, i nalazi se na sedmom mjestu Zapadne konferencije. Nju Orleans je 12. na Zapadu sa učinkom od 26-36 i teško je očekivati da će do kraja sezone izboriti mjesto među osam najboljih ekipa za konferencijski plej-of. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.