KOŠARKA

Gazde klubova stežu kaiš: NBA igrači bit će plaćeni do 1. aprila, a poslije toga…

Žele nadoknaditi gubitke za neodigrane utakmice

Traže se termini u avgustu. AFP

E. J. / Avaz.ba

22.3.2020

NBA klubovi planiraju igračima platiti rate iz ugovora koje stižu na naplatu 1. aprila, ali bi mogli obustaviti naredne isplate, kako bi nadoknadili gubitke za neodigrane utakmice, prenosi ESPN.

Precizira se da će se NBA pozvati na klauzulu o "višoj sili" koja se nalazi u Kolektivnom ugovoru između lige i Udruženja igrača. NBA je sezonu prekinula 12. marta, nakon što je centar ekipe Juta džez Rudi Gober (Rudy Gobert) bio pozitivan na koronavirus.

Ubrzo su i ostale vodeće profesionalne lige u Sjedinjenim Američkim Državama obustavile aktivnosti. Prema aktuelnom sporazumu s igračima, NBA može zadržati određeni procent njihovih plaća u slučaju katastrofe koja izazove otkazivanje utakmica, uključujući pandemije.

Liga će o tome obavijestiti klubove uoči 15. aprila, kada bi igrači trebali dobiti narednu ratu i posljednjeg dana regularne sezone prema aktuelnom kalendaru. Košarkašima bi novac mogao biti vraćen ako se sezona nastavi.

NBA vlasnici, koji će pretrpjeti veliki finansijski udarac ukoliko sezona bude otkazana, navodno traže termine u avgustu za odigravanje mečeva u slučaju da se stvore uvjeti za nastavak šampionata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.