KOŠARKA

Vedran Bosnić za "Avaz": Zalaganje u bh. dresu uvijek mora biti na najvišem nivou

Bosna i Hercegovina je moj krvotok, a vođenje reprezentacije velika čast, ponos i obaveza, kaže bh. selektor

Bosnić: Prilika za igrače s manjom minutažom. ARHIV

Piše: A. Vatreš

3.2.2021

Košarkašku reprezentaciju Bosne i Hercegovine krajem ovog mjeseca u Rigi (Latvija) očekuje završni prozor kvalifikacija za Eurobasket 2022. godine.

Izabranici Vedrana Bosnića prvo će 20. februara igrati protiv Grčke, a potom će dva dana kasnije odmjeriti snage s Bugarskom.

Korona i povrede

U razgovoru za "Dnevni avaz" Bosnić je otkrio kako finalni spisak kroje koronavirus i povrede.

- Vjerovatno ćemo do kraja sedmice znati na koga možemo računati jer se situacija mijenja iz dana u dan zbog korone i povreda. Nažalost, nećemo moći računati na našeg kapitena Miralema Halilovića koji je u zadnjem kolu francuskog prvenstva slomio vilicu i bit će van parketa oko tri mjeseca. Nadam se da će naše igrače zaobići povrede u posljednje dvije sedmice prije okupljanja u Rigi – rekao nam je Bosnić.

Na širem spisku igrača našlo se i ime Džanana Muse, jednog od naša dva najbolja košarkaša, koji je nedavno potpisao za Anadolu Efes.

- Mislim da je Musa napravio odličan potez s povratkom u Evropu i pridruživanju jednom od najboljih evropskih klubova. Igranjem Eurolige i turskog prvenstva može dosta profitirati i u potpunosti pokazati svoj talent i kvalitet. Musa je veliki talent i jako je posvećen košarci. Anadolu Efes je dobio sjajnog igrača – smatra Bosnić.

Bolja slika

Naš tim u preostala dva meča može igrati rasterećeno, s obzirom da je već izborio plasman na EP. Bosnić će stoga pružiti priliku nekim igračima koji su do sada imali manju minutažu.

- Pošto smo osigurali plasman na Evropsko prvenstvo, imamo taj luksuz da u zadnje dvije utakmice damo šansu nekim igračima koji nisu imali tako veliku ulogu u prijašnjim prozorima. To će nam dati još bolju sliku na koje od njih možemo računati u budućnosti. Pristup, odgovornost i požrtvovanost prema dresu koji nosimo uvijek mora biti na najvišem mogućem nivou – ističe Bosnić.

Uporedo s poslom selektora reprezentacije BiH, Bosnić obavlja posao trenera u belgijskom prvoligašu Monsu. Kaže kako mu ne predstavlja problem istovremeno obavljati dvije dužnosti.

- Navikao sam od 2014. godine da vodim klub i reprezentaciju (Švedska) u isto vrijeme, tako da mi to ne predstavlja problem. Bosna i Hercegovina je moj krvotok, a vođenje reprezentacije velika čast, ponos i obaveza – dodaje Bosnić.


Uspjeh s Monsom

Bosniću ove sezone ide odlično s Monsom. U prvenstvu je na učinku 7-0, a uspio se plasirati i u osminu finala Eurokupa, što je veliki uspjeh s obzirom na tešku grupu.

- Drago mi je da je moj Mons počeo dobro u belgijskom prvenstvu. Moramo zadržati taj nivo do kraja sezone ako želimo biti u top četiri i izboriti Evropu i sljedeće godine. Što se tiče Eurokupa, ulazak u Top 16 je veliki uspjeh za klub, posebno kad se uzme u obzir u kojoj grupi smo bili (Iraklis, Ređiana i Kormend) koliko su nam bile realne šanse poslije izvlačenja grupa. Treba da nastavimo da kvalitetno radimo i da se dobro pripremimo za osminu finala koji god to protivnik bio. Ne plašimo se nikog – poručuje Bosnić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.