CENTAR MAJAMI HITA

Udaljen iz tima zbog rasističkog ispada, protivnika nazvao "je*enom židovskom k*jom"

Isprika ga nije spasila od kazne kluba

Lenard: Suspendirao ga i Twitch. AGENCIJE

A. Vatreš

12.3.2021

Majami Hit udaljio je svog centra Mejersa Lenarda (Meyers Leonard) iz tima zbog izraza koji je upotrijebio igrajući videoigru tokom strima.

On je nedavno, igrajući Call of Duty, protivnika nazvao "je*enom židovskom k*jom", upotrijebivši pritom za Židove uvredljivi izraz "kite", koji je u američkoj političkoj korektnosti neprihvatljiv.

Rezervni centar Majamija uskoro se ispričao pravdajući se da nije znao šta sporni izraz uopće znači te je napisao da sada traži pomoć kako bi se educirao i pomogao u borbi protiv govora mržnje. Isprika ga nije spasila od kazne kluba.

- Majami Hit žestoko osuđuje bilo kakav oblik govora mržnje. Riječi koje je Mejers Lenard upotrijebio pogrešne su, a mi nećemo tolerirati jezik mržnje nikome vezanom za našu franšizu - stoji u saopćenju Hita uz obavijest da je igrač na neodređeno vrijeme udaljen iz tima.

Lenard je inače dugo poznat u gejmerskim krugovima, a nakon ovog incidenta suspendirao ga je i Twitch, platforma na kojoj je prenosio svoje aktivnosti u videoigrama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.