INTERVJU

Kenan Kamenjaš za "Avaz": Svima je jasno da smo u grupi "smrti", ali znamo koliko vrijedimo

U košarkaškom gradu kakvo je Sarajevo košarka je pala na niske grane i bilo je vrijeme da se to promjeni, kaže košarkaš Sparsa

Kamenjaš je doživio ogroman napredak u posljednjih par sezona. aba-liga

Piše: M. Kadić

5.6.2021

Košarkaš bez kojeg se igra sarajevskih Sparsa ne bi mogla zamisliti i koji i u reprezentaciji preuzima ulogu jedne od najvažnijih karika, Kenan Kamenjaš, govorio je za portal "Avaza".

Kamenjaš je ove sezone prijavljen za NBA draft (29. juli), od kojeg očekuje da mu ispuni snove o igranju u NBA ligi gdje bi, sigurni smo, dobio šansu da pokaže svoj puni potencijal koji je ogroman i koji tek treba da „eksplodira“.

- Prijavljen sam pa ćemo vidjeti šta će biti od svega. Očekujem najbolje naravno, a ako mi se ukaže šansa iskoristit ću je, kaže Kamenjaš, koji svojom fizičkom konstitucijom važi za jednog od najsnažnijih košarkaša u regionu, što mu je svakako dodatni plus pred NBA draft.

Nadomak ulaska u ABA 1 ligu

Sparsi su nedavno bili nadomak ulaska u ABA 1 ligu, ali na tom putu su ih u doigravanju za ulazak u viši rang zaustavili košarkaši Splita koji su pokazali kvalitet više.

- Sreća pa se ne moramo brinuti za narednu sezonu u ABA 2 ligi jer nam treće mjesto ove sezone garantuje nastup u regionalnom takmičenju. Što se tiče utakmice protiv Splita oni su zaista pokazali da imaju širok i snažan roster. Mi smo s druge strane imali i povreda u ekipi, i to nekoliko važnih igrača (Ponds, Orelik, Polutak...) i nismo mogli odgovoriti kvalitetno na igru Splita. Mislim da su Splićani zaslužili ulazak u prvu ABA ligu, veliki je to klub i ja im čestitam, korektan je naš sagovornik.

Koliko brzo mogu stvari da se preokrenu u sportu dokaz su upravo Sparsi koji su ne tako davno vodili bitku za opstanak u ABA 2 ligi, a već ove sezone borili su se za ulazak u balkansku elitu.

- Teško je sad prognozirati šta će biti u narednoj sezoni, ali činjenica je da Spars raste kao klub iz dana u dan, i da počinjemo biti redovni učesnici regionalnih takmičenja. Sarajevo zaslužuje jedan klub u ABA 1 ligi i na tome se raditi sigurno. U jednom košarkaškom gradu kakvo je Sarajevo košarka je spala na niske grane i bilo je vrijeme da se to promijeni i da se pojavi neko ko će dostojno prezentovati ovaj grad i državu van granica BiH. Mislim da je Spars na dobrom putu, kaže Kenan.

Reprezentacija je izvukla veoma tešku grupu B na predstojećem Eurobasketu, u kojoj se pored BiH nalaze: Njemačka, Litvanija, Francuska, Slovenija i Mađarska.

Nismo imali sreće

- Nismo imali sreće i to je jasno svima. Sve sami evropski prvaci u grupi. To je grupa "smrti". Mi otvaramo svoj nastup na Euru protiv Mađara i pokazali smo da možemo igrati kvalitetnu i lijepu košarku i da možemo namučiti sve ekipe. Važno je da budemo u punom sastavu i da budemo zdravi, kaže Kamenjaš.

S obzirom na njegov kvalitet, jasno je da će Kamenjaša biti teško zadržati u Sparsu i da postoji mogućnost odlaska u drugu sredinu.

- Tek je kraj sezone. Treba sumirati sezonu, imam ljude oko sebe koji se brinu o mojoj karijeri, oni će siguran sam, procjeniti šta je najbolje za mene. Saznat ćemo, nadam se, u narednih mjesec dana šta će biti od svega, rekao nam je na kraju razgovora Kenan Kamenjaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.