EKSKLUZIVNO

Džanan Musa za "Avaz": Dolazak u Španiju je najbolji potez koji sam mogao povući

Očekivao sam da napravimo najbolji uspjeh sa timom u njegovoj historiji, kazao je košarkaš Breogana

Musa: Ne razmišljam o stvarima koje bi me mogle opteretiti. TWITTER

Piše: Admir Vatreš

22.12.2021

Naš košarkaški reprezentativac Džanan Musa (22) u julu je potpisao za španskog prvoligaša Breogan, gdje je vrlo brzo izgradio status lidera.

Iako je njegov klub tek ušao u društvo najboljih, igra vrlo dobro (na omjeru 7-6), a ponajviše zahvaljujući Musi, koji je trenutno najbolji strijelac (18,4 poena u prosjeku) i najkorisniji igrač (19,4 indeksna boda po utakmici) Endesa lige.

Nakon bravurozne partije protiv Valensije, kojoj je ubacio 33 poena i odveo Breogan do gostujuće pobjede (97:98), Musa je govorio za “Dnevni avaz”.

Zasluga tima

Iz utakmice u utakmicu pružate sve bolje partije i lider ste Breogana. Je li to ono što ste očekivali kada ste došli u ovaj španski klub prošlog ljeta?

- Očekivao sam da napravimo najbolji uspjeh sa timom u njegovoj historiji. Ovo nije samo moja zasluga, već zasluga cijelog tima na čelu sa trenerskim stafom. Osjeti se ogroman profesionalizam – kazao je Musa.

Španska liga dugi niz godina slovi za najbolju u Evropi. Vjerujete li da odatle ponovo možete napraviti iskorak u karijeri?

- Ne razmišljam o stvarima koje bi me mogle opteretiti. Idem od dana do dana. Ovo je vjerovatno najbolji potez koji sam s agentom mogao povući u datom trenutku i hvala Bogu sve ide po planu.

Zavrijediti respekt

Vratili ste se u reprezentaciju poslije tri godine i pokazali da ćete biti veliko pojačanje za naš tim. Uspješno smo apsolvirali prve dvije prepreke (Češka i Bugarska), a kvalifikacije nastavljamo u februaru susretom s Litvanijom. Može li ovaj tim nakon Eurobasketa izboriti i plasman na Mundobasket?

- Ukoliko svi igrači budu zdravi i u optimalnoj formi te budemo na okupu sigurno da možemo napraviti dobar rezultat te se plasirati na Svjetsko prvenstvo.

Na Eurobasketu ćemo imati vrlo tešku grupu, ali svakako nećemo biti lak zalogaj za protivnike. Možemo li biti jedno od pozitivnih iznenađenja?

- Naravno. Uvijek trebamo težiti da kad se pojavimo na terenu kao tim zavrijedimo respekt – završio je Musa.

Odluke trenera

Po odlasku iz NBA, potpisali ste za Efes. Možete li nam otkriti šta se konkretno desilo tamo i zbog čega niste dobili pravu šansu?

- To zaista nije pitanje za mene. U odluke trenera se nikad ne treba miješati. Najvažnije je da je tim ispunio svoja organizacijska očekivanja i ciljeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.