NBA LIGA

Voriorsima obračun vodećih u Finiksu, Lebronov novi rekord

Spektakularna božićna noć u najjačoj košarkaškoj ligi

Harden: Vodio Netse do pobjede. AFP

A. V.

26.12.2021

Golden Stejt Voriorsi su dobili treću rundu obračuna za poziciju najbolje momčadi u NBA ligi, a u božićnoj pobjedi u Finisku 107:116 imali su i neočekivanog junaka.

Ime mu je Oto Porter džunior (Otto Porter Jr.), a on je u završnih pet minuta dvoboja sa Sansima izveo svoju najbolju imitaciju onoga što inače čini kapiten Golden Stejta Stiven Kari (Stephen Curry) koji je, pak, odigrao svoju najbolju utakmicu na Božić ubacivši 33 koša i pogodio pet trica, ali uz relativno loš šuterski učinak (5/16). Kari, koji nikada prije u božićnim utakmicama nije ubacio više od 20 poena i dvije trice, ipak je svojim prisustvom na terenu navlačio pozornost domaće obrane na sebe, što je otvorilo prostor za suigrače, a najbolje ga je iskoristio Oto Porter džunior, prenosi Hina.

Od posljednjih 12 koševa Voriorsa Portrer džunior. je ubacio 10 i bio asistent kod ubačaja Drejomda Grina (Draymond Green) za 104:109. Porter džunior prvo je pogodio tricu za 99:107 na 4:50 minuta do kraja. Kad su se Sansi približili na 107:109, Porter džunior je u razmaku od 62 sekunde, u tri uzastopna posjeda, nanizao sedam koševa i odveo goste do pobjede.

U ujednačenoj momčadi Finiksa Kris Pol (Chris Paul) je imao 21 koš i osam asistencija, Diandre Ejton (Deandre Ayton) je postigao 18 poena uz sedam skokova, a Mikal Bridžis (Bridges) se zaustavio na 17 koševa.

Voriorsi (27-6) su drugom pobjedom u tri dosadašnja međusobna dvoboja preoteli Sansima (26-6) prvo mjesto na tabeli Zapadne konferencije i vodeća su momčad NBA lige.

S trećim najboljim učinkom u NBA ligi Juta Džez (23-9) se zasada mora pomiriti s tim da gleda u leđa vodećem dvojcu, a momčad iz Salt Lejk Sitija je svojim navijačima za Božić darovala pobjedu nad Dalasom (120:116) u kojoj je jednu od važnijih uloga imao Bojan Bogdanović. Ubacio je 25 koševa uz četiri skoka i šut 9/14 iz igre te bio drugi strijelac momčadi iza Donovana Mičela (Mitchell - 33 koša), a njegovi koševi u neizvjesnoj završnici su zapečatili pobjedu Džeza.

Navijači Los Anđeles Lejkersa trebali su svjedočiti sudaru zvijezda u preimenovanom Staples Centeru, koji je u subotu postao Crypto.com Arena, ali su gostujući Bruklin Netsi stigli bez Kevina Durenta (Durant) i Kajrija Irvinga (Kyriej), a u domaćoj momčadi nije bilo Entonija Dejvisa (Anthony Davis).

No, čini se da su Lejkersi bili u većem hendikepu, jer su doživjeli i peti uzastopni poraz, iako su bili vrlo blizu velikom preokretu. Naime, gosti su na početku zadnje četvrtine imali prednost od 23 koša (84:107) i činilo se da su na putu prema uvjerljivoj pobjedi. No, Lejkersi su u samo tri i pol minute napravili seriju 17:0 i došli na šest poena zaostatka, da bi u zadnjih 45 sekundi ušli potpuno izjednačeni (115:115).

Ipak, Netsi su spriječili preokret zahvaljujući Džejmsu Hardenu (James), koji je u završnici pogodio sva četiri slobodna bacanja

Harden je dvoboj završio sa 36 koševa, 10 skokova i 10 asistencija. Peti Mils (Patty Mills) ga je pratio sa 34 poena, Brus Braun (Bruce Brown) je ubacio 16, a Diandre Bembri (DeAndre' Bembry) 15 koševa za pobjednike.

Lebronu Džejms (LeBron James) će biti slaba utjeha što je postao najefikasniji igrač božićnih utakmica, a na toj je ljestvici prestigao Kobija Brajanta (Kobe Bryant) koji je do sinoć bio vodeći sa 395 koševa. Nakon što je Netsima ubacio 39, Džejms ih sada ima 422.

Ono što nije uspjelo Lejkersima, napravili su aktuelni prvaci Milvoki Baksi pred svojim navijačima protiv gostujućih Boston Seltiksa koji su bili u vodstvu  47 i pol minuta, samo da bi izgubili (117:113) u napetoj završnici. Imali su Seltiksi početkom druge četvrtine 19 koševa prednosti, a sa dvocifrenom razlikom su ušli i u posljednjih pet i pol minuta (96:109).

Do kraja utakmice Baksi su napravili 21-4 i došli do treće uzastopne pobjede kojom su začinili povratak Janisa Adetokumba (Giannis Antetokounmpo) iz "Covid-protokola". Vođa Baksa je završio dvoboj sa 36 koševa i 12 skokova. Po 17 poena ubacili su Kris Midlton (Khris Middleton) i Džru Holidej (Jrue Holiday), a Bobi Portis (Bobby) je imao 16 koševa i 10 skokova.

Džejson Tejtum (Jayson Tatum) i Džejlin Braun (Jaylen Brown) su sa po 25 koševa predvodili Seltikse koji su koristili samo osmoricu igrača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.