ČLANICA ŠPANSKE GERNIKE

Skandal u Eurokupu: Melisa Brčaninović otkrila kakvu torturu su prošle ona i saigračice u Turskoj

Brčaninović i društvo su u Tursku stigle sa +24 iz prve utakmice (83:59), međutim u revanšu je izostala bolja igra zbog sramotnih uslova

Brčaninović: Oglasila se na Instagramu. twitter

I. Ćosić

5.1.2022

Košarkašice španske Gernike izgubili su na gostovanju kod Turskog Mersina (40:69), te tako okončali nastup u ženskom Eurokupu. Međutim, meč je obilježila tortura za gostujuće igračice, a o svemu je na svom Instagram profilu pisala doskorašnja bh. reprezentativka Melisa Brčaninović.





Turci ih ometali ih glasnom muzikom

Brčaninović i društvo su u Tursku stigle sa +24 iz prve utakmice (83:59), međutim u revanšu je izostala bolja igra zbog skandaloznih uslova. Naime, neposredno prije utakmice za vrijeme ručka, stigla je vijest da je najbolja košarkašica i reprezentativka Španije Belena Aroho (Arrojo) pozitivna.

Ona je poslana u bolnicu da uradi još jedan test, a bez rezultata je nisu pustili da igra. Aroho je nakon meča saznala da je negativna, ali je već bilo kasno. No, nije to najgore što se dešavalo španskoj ekipi.

Mersin je odlučio da Gerniku dočeka u dvorani koja može primiti samo 2.000 ljudi, a ne onu uobičajnu s kapacitetom od 7.500 gledatelja. Također, pri svakom napadu Gernike na razglas je puštana turska himna i glasna muzika, a kao "šlag na tortu" je bilo loše suđenje. 

Protokol nije bio napravljen od strane FIBA-e

- Prva utakmicu utakmicu druge runde Eurokupa smo igrali kući i slavili pobjedu sa 24 poena razlike. Testirali smo se tri dana kasnije i imali pozitivne nalaze, te je iz očitih razloga druga utakmica otkazana. Cijela ekipa je stavljena u karantin i nije mogla igrati dok ne bi dobila negativne nalaze na koronavirus. 

Ekipe su se dogovorile da odgođeni susret odigraju 4. januara, dan prije nego što ćemo krenuti na put, naš protivnik je poslao "protokol" koji nije bio napravljen od strane FIBA-e, gdje nam jer rečeno da moramo proći PCR test da bi igrali utakmicu i PCR je morao biti obavljen kod protivnika u Adani.

Ako bi neko bio pozitivan tamo morao bi ostati 14 dana u karantinu u Turskoj. Oni nisu željeli prihvatiti negativni test koji je napravljen dan pred dolazak. Na našem putu ka Adani imali smo zaustavljanje u Istanbulu gdje je ekipa i stručni štab uradila PCR testove na aerodromu i svi su testovi bili negativni. 


Covid cjevčice bile pripremljene sa našim imenima

Međutim, kada smo stigli u Adanu navečer oni su željeli ponovo da nas testiraju u mraku na vanjskim klupama, te smo tražili da nas smjeste unutra. Oni su pronašli sobu koja nije bila dezinfekovana i administracija uopće nije nosila maske. I najbolje za kraj sve Covid cijevčice za testiranje su već bile pripremljene sa našim imenima na njima. (Kada uzimate PCR te cijevčice moraju biti slučajno i na njima samo broj za razlikovanje).

Na dan utakmice dobili smo rezultate da je naša kapitenka Belen Aroho pozitivna i da nije dozvoljeno da igra ovu utakmicu. Ona je uradila test ponovo u bolnici u Mersinu i dok smo čekali rezultate bili smo na utakmici. Utakmicu ne želimo komentarisati, jer svako ko zna malo o košarci mogao je vidjeti šta se događa. Sada smo na večeri i pogodite kakvi su rezultati naše kapitenke? Negativni! - napisala je Brčaninović na Instagramu.


Objava Melise Brčaninović na Instagramu. screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.