LEGENDE

Nenad Marković za "Avaz": Svi okreću glavu od Bosne

Nisam primijetio da je to bilo koga pogodilo i zaintrigiralo, jer vidim da je Bosna bila prepuštena sama sebi

Marković: Adaptacija na takmičenje, igrače, suđenje nije bila jednostavna. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

17.5.2022

Nakon četiri sezone u Turskoj Nenad Marković je prošlog ljeta preuzeo trenersko vodstvo nad francuskim Dižonom, a u završnici takmičarske godine ima dosta razloga za zadovoljstvo napravljenim.


Ispunili postavljeno

Rezultati u početku nisu bili prema očekivanjima, ali su se stvari kasnije bolje posložile.

- Imali smo puno problema s povredama i dopingom jednog igrača, tako da nije dobro izgledalo. Kasnije smo malo promijenili ekipu, počeli puno bolje igrati, bili u Ligi prvaka na pragu plasmana u Top 8, a cilj je bio da prođemo u drugi krug. To smo ispunili, a potom i drugi dio koji je vezan za prvenstvo jer ćemo se plasirati u plej-of. Vjerovatno i u Ligu prvaka što je primarni cilj, tako da smo ispunili što je postavljeno pred nas. Pokazali smo zavidan nivo i karakter, pogotovo jer smo pobijedili sve velike ekipe – govori Nenad Marković.

Iako je kao igrač nastupao za Limož trebalo je vremena za adaptaciju na prilike u francuskoj košarci.

- Adaptacija na takmičenje, igrače, suđenje nije bila jednostavna. Na neki način mi je pomogao angažman u Limožu, ali ipak drugačija je to sad liga, igra, sastavi ekipa gdje moraš imati maksimalno četiri Amerikanca. Teško je naći Evropljane na bekovskim pozicijama koji mogu ispuniti atletske zahtjeve. Na tim pozicijama su uvijek Amerikanci koji su brzi, agresivni, a mi smo dobili dva igrača od kojih se jedan povrijedio, a drugi bio pozitivan na doping. Tako da smo morali dovesti novu dvojicu. Bekovi diktiraju ritam igre i vrlo je bitno imati dobre igrače na tim pozicijama koji prije svega mogu fizički odgovoriti igri u odbrani, a onda i u napadu – pojašnjava Marković.


Nenad Marković. Arhiva

Ozbiljan projekt

Dižon će u završnici imati priliku igrati važnu ulogu u plej-ofu.

- Veliki su favoriti Monako i Asvel koji su euroligaške ekipe. Iza njih je Pariz, pa Limož, Strazbur i mi, a sve zavisi o tome hoćemo li zauzeti četvrtu poziciju u preostala dva kola. U tom slučaju nam se sa prednošću domaćeg terena otvara šansa da se plasiramo u polufinale što bi bio vrhunski rezultat. Ali s izlaskom u Ligu prvaka i sa igrama koje smo prikazali, mislim da je to već više nego zadovoljavajuća sezona – napominje trener Dižona.

U Francuskoj svakako prati dešavanja u našoj ligi, pogotovo Bosni koja je ove godine zauzela posljednje mjesto u prvenstvu i ispada iz elitnog ranga bh. košarke.

- Ne znam šta bih više o tome kazao, jer ispada kao da “mlatimo praznu slamu”. Nisam primijetio da je to bilo koga pogodilo i zaintrigiralo, jer vidim da je Bosna bila prepuštena sama sebi. Te male pomoći i donacije Bosni ne rješavaju ništa, to je ozbiljan projekt kojem tako treba i pristupiti, s kvalitetnim planom na više godina. Ali nažalost, rekao bih, da se svi oglušuju, peru ruke i okreću glavu od Bosne – dodao je Marković.

Imamo šansu na Eurobasketu

Košarkaška reprezentacija BiH je u posljednje vrijeme napravila neke dobre rezultate.

- Meni ekipa izgleda više nego dobro. Za reprezentaciju je jako bitna atmosfera, da se stvara kult reprezentacije koji se nakon dugo godina vratio. Mislim da Vedran Bosnić radi dobar posao, da ima plejadu igrača koji su vrlo blizu po godinama, da su dobro popunjeni po svim pozicijama. Mislim da imaju šansu da dobro igraju na Eurobasketu pa onda i kvalifikacije za SP. Vidjet ćemo hoće li Musa, Nurkić i Garza moći igrati. Tu je bitno da se stvori hemija, da ekipa provede neko vrijeme zajedno, da se naviknu jedni na druge i da nema povreda. Imamo dosta dobrih igrača koji igraju u dobrim klubovima na visokom nivou, tako da sve ima nekog smisla. Svi graju vani, ne možemo govoriti ni da nismo iskusni. Možemo parirati najboljim reprezentacijama ako budemo kompletni. Musa i Nurkić su vrlo bitni, oni daju dodatni kvalitet, i bit će važno hoće li moći igrati – komentar je Markovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.