KARIZMATIČNI CENTAR

Nekadašnji reprezentativac BiH Ratko Varda: U Partizanu sam se morao pobiti sa trojicom da dobijem poštovanje

Gledao sam snimak nekoliko puta, koliko god Tomašević kaže da nije bilo namjerno, znam da je bilo namjerno, rekao je Varda

Ratko Varda. MN press

G. Š.

20.7.2022

Ako je neko doživio sve što se može doživjeti u karijeri profesionalnog sportiste, onda je to nekadašnji naš košarkaški reprezentativac Ratko Varda, koji je rođen u Bosanskoj Gradišci. Karizmatični centar je imao karijeru koja je trajala čak 22 godine. Proputovao je gotovo cijelu Evropu, uz to je odigrao i NBA epizodu. Nosio je dres brojnih velikih klubova, ali sve je počelo u Partizanu 1995. godine. Ipak, nije sve išlo onako kako je zamišljao. Klinac, i to centar, morao je da se izbori za mjesto pod suncem na težak način.


Maltretiranje u Partizanu

Danas je Varda penzionisan i prisjetio se teških momenata na startu karijere gostujući na podkastu "Jao Mile". U crno-bijelom dresu je proveo šest godina, a kako sam kaže, morao je da se potuče da bi dobio poštovanje.

- Znate svi kako je kada se ode u Ameriku, pa budeš ruki, pa te tjeraju da radiš sve i svašta, to neko maltretiranje. E pa ja sam bio ruki u Partizanu tri godine, to neko maltretiranje je trajalo dok se nije dogodio klik u glavi. Pobio sam se sa trojicom igrača. Prvo sa jednim, pa drugim, pa trećim. Poslije su svi govorili da sam lud, ali dobio sam to neko poštovanje, tačnije prestalo je maltretiranje - ispričao je Varda.

Ispostavilo se da je jedan od te trojice Dejan Tomašević sa kojim je Varda imao veliki incident 2000. godine u finalu šampionata SR Jugoslavije između Partizana i Budućnosti. Tomašević je tada nastupao za tim iz Podgorice kada je udaro Vardu laktom u glavu.

- Poslije mi je jedan od njih vratio, pa sam jedva pregurao sve to. Gledao sam snimak nekoliko puta, koliko god Tomašević kaže da nije bilo namjerno, znam da je bilo namjerno. Da sam zakasnio bio pola sata sa dolaskom u bolnicu ne bih preživio jer je hematom rastao. Dosta jak udarac je bio - rekao je Varda


Nikada nisam udarao sa leđa

Čini se da i danas nisu raščistili šta se tada dogodilo.

- Razlozi? Ne znam, to on zna. Nikada nisam udarao sa leđa, uvijek sam išao direktno, dodao je Varda koji je poslije Partizana otišao u NBA ligu i prvo bio član Detroita, pa Vašingtona, a onda se vratio u Evropu gdje je promijenio veliki broj klubova, između ostalih, igrao je za i madridski Real.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.