KOŠARKA

Gordan Firić za "Avaz": Uvidjeli smo nedostatke

Utakmice u Estoniji su nam dobro došle za dalji rad i napredak, rekao je pomoćni trener bh. reprezentacije

Firić (desno): Nurkić je pokazao da je izuzetan kvalitet. ARHIV

Piše: A. Vatreš

17.8.2022

Košarkaški reprezentativci BiH minulog vikenda nastupili su na međunarodnom turniru u Estoniji koji im je poslužio kao svojevrsna priprema za predstojeće izazove.

“Zmajevi” su u Tartuu odigrali dvije utakmice. Prvo su odmjerili snage s Belgijom, koju su savladali s 74:68, da bi potom pretrpjeli poraz od domaćina Estonije rezultatom 89:102.

Ključ svega

Utiske iz Estonije iznio nam je trener u našem stručnom štabu Gordan Firić.

- Mislim da smo od ukupno 80 minuta koliko su trajale utakmice 60 odigrali dobro. Imali smo jedan pad u trećoj četvrtini protiv Estonaca, gdje smo izgubili 20 razlike tu četvrtinu. To je bio ključ svega. Pokušali smo se vratiti u zadnjoj četvrtini, međutim, nismo imali dovoljno snage – kazao je Firić za “Dnevni avaz”.

Pomenute provjere mogu se okarakterisati kao vrlo kvalitetne, naročito ako uzmemo u obzir da se radi o učesnicima predstojećeg Eurobasketa.

- To su bez sumnje bila dva dobra testa za nas. Pogotovo za ove nove momke poput Nurkića i Muse koji su došli, a koji nisu bili tu u kvalifikacijama za EP. Te utakmice su nam dobro došle za dalji rad i napredak – smatra Firić.

Baš kako je selektor Adis Bećiragić prije polaska u Estoniju govorio, te utakmice pokazale su nam nedostatke na kojima treba raditi.

- Mislim da smo uvidjeli te nedostatke i na tome ćemo da radimo u narednom periodu. Imamo sedam dana do prve zvanične utakmice, tako da ćemo iskoristiti to vrijeme da popravimo ono što je nedostajalo u Estoniji – istakao je Firić.

Dobra atmosfera

Iako nije imao punu minutažu, Jusuf Nurkić se pokazao kao istinski lider i neko od koga opravdano treba očekivati da preuzme glavnu ulogu.

- Sigurno. To je izuzetan kvalitet, što pokazuje i njegova karijera u NBA-u. Međutim, nije to samo Nurkić. Ima tu dosta kvaliteta. Momci su pokazali koliko mogu i nadam se da ćemo odigrati dobro na EP i napraviti dobar rezultat – kazao je Firić.

Firić se pripremama reprezentacije priključio početkom avgusta na Vlašiću i brzo se adaptirao.

- Tu sam već nekih 10-ak dana. Izuzetno mi je dobro i lijepo. Svi su me odlično primili. Atmosfera je dobra, nemamo nikakvih problema i sve je pod kontrolom – dodao je Firić.

Povratak Sulejmanovića

Selektoru Bećiragiću i njegovim pomoćnicima u pomenutim utakmicama na raspolaganju nije bio krilni centar Emir Sulejmanović.

Firić nam je otkrio i zašto.

- Emir Sulejmanović nije igrao zbog povrede. Međutim, ta povreda je sada iza njega i mislim da bi danas trebao početi normalno da trenira – kazao je Firić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.