EUROBASKET

Emir Halimić za "Avaz": Ključ svega je u pristupu

S Nurkićem i Musom u ekipi imamo se čemu nadati, smatra naš legendarni košarkaš

Halimić: Jako je bitno što na Eurobasket idemo poslije pobjede nad Francuskom. ARHIV

Piše: A. Vatreš

31.8.2022

Pred najboljim bh. košarkašima je nastup na Eurobasketu (1. – 18. septembar), za koji je odlična uvertira bila velika pobjeda nad Francuskom u sklopu kvalifikacija za SP.

“Zmajevi” su nakon dva produžetka uspjeli savladati olimpijske vicešampione, gdje su oduševili igrom i zalaganjem, što nije bio slučaj u prethodnoj utakmici s Crnom Gorom.

Vrhunska predstava

Nekadašnji reprezentativac naše zemlje Emir Halimić (52) smatra da su nam te dvije utakmice pokazale mnogo toga.

- U prvoj utakmici smo vidjeli ako se uđe nekoncentrirano da možemo ući u probleme, kao što se i desilo. Nije bilo odbrane, jednostavno, nije bilo ničega. A onda za nekoliko dana kada se sve to posloži, naprave neki sastanci i analize, dobije se jedna vrhunska utakmica, vrhunska predstava svih igrača, stručnog štaba i kompletne organizacije – rekao je Halimić za “Dnevni avaz”.

Halimić smatra da je ključ svega u pristupu.

- Ono što je ključ je taj pristup. Nisu oni zaboravili igrati u Podgorici, nego su jednostavno imali takav pristup koji ne može da donese ništa dobro. Međutim, ono što je vrlo dobro je da je stručni štab na čelu sa selektorom Adisom Bećiragićem uspio da ih mobiliše za dva-tri dana i da dobijemo jedan odgovor i da svima onima koji su sumnjali u našu ekipu začepimo usta. Jako je bitno što na Eurobasket idemo poslije te pobjede nad Francuskom – smatra Halimić.

Prvi ispit za bh. košarkaše u Kelnu bit će Mađarska, s kojom se sastajemo u četvrtak (14.30 sati). Mađarska je najslabiji protivnik u „grupi smrti“ u kojoj se nalazi naš tim i najbolja prilika za pobjedu.

- Ovako na papiru jeste tako. Mi smo tu već upisali pobjedu, ali to ne smijemo sebi dozvoliti. Znamo kakav je naš mentalitet, poslije neke vrhunske predstave svi „poletimo“.

- Mislim da trebamo biti jako oprezni. Mađarska je to pokazala zadnju utakmicu gdje je dobila Češku u gostima. Nijedna reprezentacija koja je došla na EP nije naivna, svi znaju igrati, nema nikakvih nepoznanica. Ali ako bude pristup kao protiv Francuske, mislim da ćemo dobiti tu utakmicu – mišljenja je Halimić.

Kao kod kuće

Selektor Bećiragić je poslije pobjede nad Francuskom rekao da smo „opasni“, a i Halimić smatra da itekako imamo šta reći na predstojećem turniru.

- On to kaže zato što vjeruje u svoju ekipu. Kada imate Nurkića i Musu u ekipi, uz ostale igrače koji igraju u dobrim klubovima, trebamo se i mi nečemu nadati. Ponavljam, ono što je meni najbitnije je taj pristup utakmici, maksimalna koncentracija. Također je dobro što će biti naše publike, tako da bi se mogli osjećati kao kod kuće, što bi trebali da iskoristimo – dodao je Halimić.

Velika podrška

“Zmajevi” bi u Kelnu trebali imati veliku podršku bh. navijača, što bi mogao biti naš veliki adut.

- Ja sam bio učesnik EP 1993. u Minhenu, gdje je još u ono doba bilo jako puno naših navijača. Mislim da će to sada biti duplo više. To treba maksimalno da iskoristimo. U Skenderiji smo pokazali da smo željni velikih pobjeda, dobrih utakmica i sporta, da se izmaknemo malo iz ove politike. Ljudi su to pokazali na utakmici protiv Francuske, gdje je atmosfera bila sjajna – istakao je Halimić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.