EUROBASKET 2022

Nakon poraza od Francuske: Kako Zmajevi mogu do naredne runde?

Osim Francuske, Njemačka je sa tri pobjede sigurna u drugoj fazi

Košarkaška reprezentacija BiH. FIBA

Piše: S. S.

6.9.2022

Košarkaška reprezentacija Francuske je pobjedom nad Zmajevima 81:68 ostvarila prolazak u osminu finala Evropskog prvenstva.

Bosna i Hercegovina je nakon ovog meča došla do omjera 2:2 i time se su stvorile razne kombinacije ko bi se mogao naći u drugoj fazi u našoj grupi. 

Francuska i Njemačka sigurne

Osim Francuske, Njemačka je sa tri pobjede sigurna u drugoj fazi.

Najrealnija situacija je da će se o četvrtom mjestu odlučivati između Bosne i Hercegovine i Litvanije. Ukoliko Mađarska savlada Litvaniju i time Litvanci dožive četvrti poraz, Zmajevi će se naći u narednoj fazi takmičenja bez obzira na ishod sutrašnjeg meča.

U slučaju pobjede Litvanije protiv Mađarske duel ove dvije ekipe će odlučivati o četvrtom mjestu. No situacija se može dodatno zakomplikovati ukoliko Slovenija, koja ima omjer 2:1 i mečeve protiv Njemačke i Francuske, doživi dva poraza i u tom slučaju bi BiH mogla proći dalje i u slučaju poraza protiv Litvanije se naći u drugoj fazi. 

Tri reprezentacije po dvije pobjede kao mogući scenario

Tada bi se formirao krug od tri reprezentacije sa po dvije pobjede i gledali bi se međusobni omjeri, odnosno koš-razlika iz tih mečeva.

Mađarska trenutno ima omjer 0:3 i njima dvije pobjede u ova dva meča ne mogu pomoći, jer u slučaju više ekipa sa dvije pobjede oni imaju poraze u međusobnim omjerima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.