EUROBASKET

Luka Dončić još jednom ispisao historiju

Bila je to njegova treća utakmica u nizu s najmanje 30 poena, što nikome nikada nije uspjelo u proteklih 30 godina

Luka Dončić. Agencije

G. Š.

10.9.2022

Slovenački košarkaš Luka Dončić nastavio je briljirati na Eurobasketu. U utakmici osmine finala postigao je 35 poena, uz četiri skoka, pet asistencija i četiri ukradene lopte, u pobjedi 88:72 protiv Belgije


Odlična partija

Dončić je prvo poluvrijeme završio sa 16 poena (4/7 za tri poena), ali je već na kraju treće četvrtine bio na 28 poena u 27 minuta koliko je proveo na parketu. Međutim, Belgija se nije predavala i u posljednjoj je četvrtini povela (64:63). No, onda je Dončić krenuo u novu seriju, zabio pet poena u nizu i poveo Slovence prema četvrtfinalu.

Dončić je s 35 poena protiv Belgije još jednom ispisao historiju. Bila je to njegova treća utakmica u nizu s najmanje 30 poena, što nikome nikada nije uspjelo u proteklih 30 godina. Dončić je protiv Njemačke zabio 36 poena, nakon čega je Francuskoj u nezaboravnoj igri dao 47 poena. A danas je Belgiji rutinski postigao 35.


Rasplet Eurobasketa 2022

Slovenija ide na pobjednika utakmice Ukrajina - Poljska, te je veliki favorit za polufinale. Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz sutrašnje utakmice između Srbije i Italije. Dobije li Fince, Hrvatsku će u osmini finala čekati bolji iz susreta Litva - Francuska, dok bolji iz meča Njemačka - Crna Gora ide na pobjednika meča Grčka - Češka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.