OPRAVDALI ULOGU FAVORITA

Prvi različit rezultat danas na Eurobasketu: Grčka savladala Češku

Jedna trica Slukasa te četiri slobodna bacanja na početku zadnje četvrtine bila su dovoljna za sticanje prednosti koju Češka više nije mogla dostići

Grčka prošla u četvrtinale. FIBA

S. S.

11.9.2022

Grčka košarkaška reprezentacija pobijedila je Češku 91:83 te se plasirala u četvrtfinale Eurobasketa. Najbolji je kod Grka bio Janis Adetokumbo (Giannis Antetokounmpo), koji je zabio 26 poena, uhvatio deset skokova i pet puta asistirao. 

Nik Kalates (Nick Calathes) je zabio 14 poena, a Papapetru (Papapetrou) 13. Kod Čeha su najbolji bili Hruban sa 17 poena i Veseli (Vesely) s 21. Tomaš Satoranski skupio je 17 asistencija. Grci će u četvrtfinalu ići na Njemačku, a ta će se utakmica igrati u utorak od 20:30 sati.

Velika prednost na Grčku na početku

Grčka je krenula u utakmicu snažno i već nakon pet minuta imala prednost od osam razlike - 14:6. No od tog trenutka Česi su okrenuli utakmicu u svoju korist. Koncentrisali su se da u odbrani zatvore reket kako Adetokumbo ne bi mogao doći do lakih poena. 

Takva je igra češke obrane prisilila Grke da se pouzdaju u vanjski šut, što nije za njih najbolje funkcioniralo. Učinkovit je bio jedino Nik Kalates, koji je ubacio tri trice iz pet pokušaja. Janis je pokušao četiri puta u prvom dijelu, no niti jednom nije zabio tricu.

U zadnju četvrtinu sa 50 posto trice

S druge strane Česi su u posljednju četvrtinu ušli s odličnih 50 posto uspješnosti s trice, što ih je držalo u igri. Bohačik je zabio tri, Kizlin (Kyzlin) dvije, Satoranski i Šenhal po jednu. Česi su u posljednju četvrtinu ušli s prednošću od četiri razlike.

Onda je Grčka digla nivo igre u odbrani, a iskusni Slukas (Sloukas) donio im je sam prednost od osam poena. Jedna njegova trica te četiri slobodna bacanja na početku zadnje četvrtine bila su dovoljna za sticanje prednosti koju Češka više nije mogla dostići. Adetokumbo je u završnici blokirao, zabijao i asistirao te odveo Grčku u četvrtfinale.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.