BERLIN

Na Eurobasketu dan pauze, sutra prvi mečevi četvrtfinala

Na parket prvi će izaći košarkaši Španije i Finske

Španci u osmini finala izbacili Litvance. FIBA

A. V. / Fena

12.9.2022

Na Evropskom košarkaškom prvenstvu, koje se u eliminacionoj fazi nastavlja utakmicama u Berlinu, danas je dan pauze.

Utakmice četvrtfinala na rasporedu su sutra, a na parket prvi će izaći košarkaši Španije i Finske, te Njemačke i Grčke. Dan kasnije bit će odigrani mečevi između Italije i Francuske, te Slovenije i Poljske.

Eurobasket je za sada donio veliki broj zanimljivih mečava, ali i iznenađenja. Košarkaši Finske, nošeni NBA igračem Laurijem Markanenom (Markannen), izbacili su u osmini finala favorizovanu selekciju Hrvatske, dok je Italija bila bolja od prvog favorita takmičenja, selekcije Srbije.

Poljaci su u dosta neizvjesnom meču savladali Ukrajinu, Francuska je u nevjerovatnom finišu susreta protiv Turske dobila gotovo izgubljen meč, a Grci su bez većih problema sinoć bili bolji od Češke.

Najzanimljiviji duel osmine finala odigrale su selekcije Litvanije i Španije, a na kraju su slavili Španci zahvaljujući odličnoj braći Ernangomez (Hernangomez). Domaćin takmičenja Njemačka je teže nego očekivano savladala Crnu Goru, dok je Slovenija, koju sada većinom smatraju prvim favoritom za titulu, tek u zadnjoj četvrtini uspjela slomiti otpor Belgije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.