EUROBASKET

Samir Selesković za "Avaz": Francuzi poslije svega mogu do kraja

Poraz od našeg tima je pokazao da su ranjivi, ali su se izvukli na kvalitet, rekao je naš košarkaški stručnjak

Selesković: Selesković: Meč Francuske i Italije je finale prije finala. ARHIV

Piše: A. Vatreš

14.9.2022

Današnji četvrtfinalni meč Eurobasketa između Francuske i Italije (17:15) bit će finale prije finala, smatra bivši bh. reprezentativac i košarkaški stručnjak Samir Selesković (52).

Motiv i inat

- I Francuska i Italija su maksimalno motivisane poslije napravljenog u osmini finala. Strašno me je iznenadio taj motiv i inat Italijana, koliko su željeli da dobiju. U toku utakmice sam mislio da je gotovo, da će Srbija sigurno slaviti. I Poceko je napravio veliki posao sa svojim isključenjem, čime je probudio ekipu. Ipak, mislim da Francuzi zbog kvaliteta za nijansu imaju prednost, recimo 60-40 posto – rekao je Selesković, koji je za nešto slabije igre Francuza na turniru „okrivio“ njihov poraz od naše selekcije u kvalifikacijama za SP.

- Tim porazom od našeg tima par dana prije početka Eurobasketa svi su vidjeli da su oni ranjivi i da se mogu dobiti, zbog čega je kod njih došlo do pada samopouzdanja. Međutim, oni su se izvukli na svoj kvalitet, koji su potvrdili i u završnici protiv Turske. Sad kad su prošli ovo sve, mogu ići do kraja. Adut Italijana je što nemaju šta izgubiti – smatra Selesković.

Samir Selesković. ARHIV

Posljednji četvrfinalni duel između Slovenije i Poljske (20:30), prema Seleskoviću, ne bi trebao donijeti veću neizvjesnost.

- Mislim da Dončić i Dragić, uz ove solidne timske igrače, neće propustiti priliku da odu u polufinale.

Sama činjenica da su se u četvrtfinalu našle tri selekcije iz naše grupe, dovoljno govori koliko težak zadatak je bio da se plasiramo dalje.

- Ja nikad nisam vidio jaču grupu. Mi da smo igrali u bilo kojoj drugoj grupi, mislim da bi u najgorem slučaju bili četvrti, ali da bi zauzeli sigurno treću poziciju, pa možda i drugu – vjeruje Selesković.

Uloga Bećiragića

Nastupom “Zmajeva” je izuzetno zadovoljan, a tvrdi da smo pokazali kvalitet.

- Na ranijim prvenstvima smo igrali u nekoj euforiji. Bili smo vezani za jednog igrača kao što je Teletović, koji je pogađao trice s osam-devet metara. Međutim, ova reprezentacija je pokazala da smo timskom igrom, jačinom i kvalitetom ostajali i dobijali utakmice. Nismo mi imali sreće i dobili Sloveniju. I kad smo dobijali i gubili pokazivali smo kvalitet. Nisam pravio razliku između BiH i Litvanije što se tiče timske igre. Igralo se jako, svako je imao veliku ulogu, svi igrači su bili maksimalno fokusirani, ne samo Nurkić, Musa i Roberson, koji su nosili igru – istakao je Selesković.

Naglasio je Selesković i ulogu selektora Adisa Bećiragića, s kojim je svakodnevno na vezi, s obzirom da su vjenčani kumovi.

- Stalno se čujem s Adisom, a imao sam priliku i da radim s njim. Njegov najveći kvalitet je što uvijek ide na maksimum, bez obzira šta se desi. Nije on došao tamo da dobije jednu utakmicu. Prije i kad sam ja igrao, a i poslije, uvijek se govorilo da igramo ispod potencijala, s dvije-tri pobjede pred prvenstva se „napalimo“, a onda kad izgubimo krivimo mentalitet. Mi smo sad prvi put poslije te 1993. pokazali mentalitet, bez obzira na rezultat – dodao je Selesković.

Trenerski potencijal

Adis Bećiragić i Vedran Bosnić su primjer da se reprezentacija mora osloniti na domaće trenerske snage.

- Želim spomenuti i Vedrana Bosnića, koji je isto tako zaslužan za ovaj rezultat. Pokazalo se ispravnim što smo pružili šansu našim trenerima i to je jedna stvar koju trebamo da gajimo, da znamo da imamo potencijala u našoj zemlji, a ne da se okrećemo stranim trenerima – smatra Selesković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.