REKORDNA CIJENA

Dres Majkla Džordana prodat za 10,1 miliona dolara

Prognoziralo se da će Džordanov dres dostići od tri do pet miliona dolara, ali je konačni iznos premašio sva očekivanja

Čikago Bulsi su u finalu NBA lige 1998. godine, predvođeni Džordanom, pobijedili Jutu Džez 4-2 osvojivši šestu titulu. Agencije

G. Š.

16.9.2022

Dres vjerovatno najboljeg košarkaša svih vremena Majkla Džordana (Michael Jordan) iz prve utakmice finala NBA lige 1998. prodat je na aukciji za 10,1 miliona dolara , što ga čini najskupljim sportskim komadom odjeće nošenim na nekoj utakmici u historiji.

Prethodni rekord postavljen je ranije ove godine kada je dres argentinskog fudbalera Dijega Maradone (Diego) u kojem je postigao gol „Božjom rukom“ protiv Engleske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine, prodat za 9,3 miliona zelenih novčanica.

- U sedmicama od kada smo najavili aukciju, osjetilo se uzbuđenje ne samo ljubitelja sporta, već i kolekcionara koji su željeli da posjeduju rijedak primjerak historije, rekao je Brem Vahter, jedan od najpozantijih voditelja aukcija i modernog kolekcionarstva.

Prognoziralo se da će Džordanov dres dostići od tri do pet miliona dolara, ali je konačni iznos premašio sva očekivanja.

Čikago Bulsi su u finalu NBA lige 1998. godine, predvođeni Džordanom, pobijedili Jutu Džez 4-2 osvojivši šestu titulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.