ENTONI EDVARDS

NBA zvijezda kažnjena zbog homofobije

Razočarenje njegovim komentarima izrazili i Minesota Timbervulvsi za koje igra

Edvards: Izvinio se za svoje postupke. AGENCIJE

A. V.

21.9.2022

Vodstvo NBA lige kaznilo je šutera Minesota Timbervulvsa Entonija Edvardsa (Anthony Edwardsa, 21) sa 40.000 dolara zbog homofobnih komentara na društvenim mrežama.

Edvards je u videu objavljenom na njegovom Instagram profilu davao anti-gej komentare dok je promatrao grupu ljudi koji su stajali na pločniku. Video je kasnije izbrisan, a mladi košarkaš se izvinio.

- Ono što sam rekao bilo je nezrelo, uvredljivo i bez poštovanja i nevjerojatno mi je žao - napisao je Edvards na Twitteru.

- Neprihvatljivo je koristiti taj jezik na tako bolan način, za to nema nikakvog opravdanja. Odgojen sam bolje od toga - dodao je košarkaš koji ima više od milion pratitelja.

Timbervulvsi su također izrazili razočaranje Edvardsovim komentarima.

- Razočarani smo jezikom i postupcima koje je Entoni Edvards pokazao na društvenim mrežama. Timbervulvsi su predani tome da budu inkluzivna i gostoljubiva organizacija za sve i izvinjavaju se za uvredu," istaknuo je predsjednik kluba Tim Connelly.

Edvardsa je kritizirao i legendarni Karim Abdul Džabar (Kareem Abdul Jabar) na svom blogu.

- Bilo bi lako svesti ovo na Edvardsovu nezrelost, jer ima samo 21 godinu. Problem je u tome što smo vidjeli previše poznatih sportista i vlasnika kako dospijevaju na naslovne stranice šireći rasizam, seksizam ili homofobiju. To je vrlo štetno za sport uopće i održava stereotip o glupim sportistima - napisao je Džabar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.