SVJETSKO PRVENSTVO

Zmajice danas protiv Južne Koreje: Kladionice daju prednost našem timu

Riječ je o dvije u reprezentacije koje su u prva dva meča doživjele teške poraze i pobjedom u ovom meču imaju šansu da uhvate priključak u borbi za četvrtfinale

Anđela Delić: Protiv Kine ubacila 8 poena. FIBA

Piše: S. S.

24.9.2022

Ženska košarkaška reprezentacija BiH danas igra meč trećeg kola grupne faze Svjetskog prvenstva protiv Južne Koreje.

Riječ je o dvije u reprezentacije koje su u prva dva meča doživjele teške poraze i pobjedom u ovom meču imaju šansu da uhvate priključak u borbi za četvrtfinale.

Reprezentacija Južne Koreje je ponižena u prvom meču protiv Kine rezultatom 107:44, a nakon toga je uslijedio i poraz od Belgije, koja ih je ostavila na 23 razlike.

Problemi uoči prvenstva

Zmajice, koje debitiraju na svjetskoj smotri, su se našle u ozbiljnim problemima uoči Svjetskog prvenstva. Prvo je reprezentacija BiH bez Marice Gajić zbog prinove koju čeka u porodici, koja osim doprinos na terenu je i kohezivni faktor te je u zadnjih nekoliko godina postala simbol reprezentacije.

Naturalizirana Džonkel Džons je definitivno glavni adut reprezentacije BiH, a očigledan je nedostatak svježine kod nje. Nakon iscrpljujuće sezone u WNBA Džons se priključila reprezentaciji neposredno pred početak prvenstva i to nakon 15 sati putovanja. 

Nadljudskim naporima je izdržala prva dva meča i bila najefikasnija.

Protivnik po mjeri

U prvom meču je reprezentacija BiH poražena rezultatom 82:58 od Portorika, a nakon toga je uslijedio poraz od favorizirane Kine rezultatom 98:51. Ono što stvara nadu je to da je u meču protiv Kine selektor Goran Lojo u drugom poluvremenu odmarao najbolje igračice, svjestan da se zaostak ne može stići, a da nova utakmica slijedi za 26 sati.

Tako da se može očekivati dodatna energija kod najboljih igračica, a prvenstveno kod Džonkel Džons. Protivnik je po mjeri, a BiH je uvjerljivi favorit kladionica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.